Vakcinisano 90 lica starijih od 65 godina

0

SOKOLAC- Na Sokocu je danas organizovanom imunizacijom vakcinisano 90 lica starijih od 65 godina vakcinom „astra zeneka“, koju je Dom zdravlja dobio od Instituta za javno zdravlje Republike Srpske.

Adrijana Stanar, direktor sokolačkog Doma zdravalja „Dr LJubomir Ćeranić“, rekla je novinarima da su ranije protiv virusa korona vakcinisana 74 lica, te da nije bilo ozbiljnijih neželjenih reakcija.

Ona je dodala da se za ovaj vid zaštite Domu zdravlja do sada prijavilo više od 800 lica starijih od 65 godina i da će, prema najavama iz Instituta, tokom ove sedmice biti isporučeno još 50 vakcina, nakon čega će imunizacija biti nastavljena.

Stanareva je podsjetila da se količine pristiglih vakcina raspoređuju za sve opštine procentualno prema broju stanovnika, te dodala da se imunizacija radi kontinuirano prema broju pristiglih vakcina.

„Mi smo se usaglasili u našem Domu zdravlja da bi čak za jedan dan mogli vakcinisati 1.000 lica, jer imamo šest timova i adekvatan prostor“, navela je Stanareva.

Ona se nada da će na Sokocu uskoro biti završena imunizacija starijih od 65 godina i da će početi vakcinisanje mlađih, u prvom redu pacijenata sa hroničnim oboljenjima.

Stanareva je izjavila da je interesovanje stanovništva na području opštine Sokolac veliko, što je, kako kaže, pomak naprijed i pozitivna informacija.

Ona je navela da do sada nije bilo neželjenih reakcija kod osoba koje su primile vakcinu, te naglasila da jedina ozbiljna kontraindikacija jeste dokazana alergija na komponente vakcine.

Prema njenim riječima ukoliko i dođe do nekih neželjenih reakcija pacijent neće moći da se revakciniše, te istakla da Agenciji za lijekove do sada nije potvrđeno da je bilo ozbiljnih neželjenih reakcija na vakcinu.

Stanareva je istakla da s e nakon imunizacije jave reakcije u vidu groznice, povišene tjelesne temperature, malaksalosti, bolova u kostima i mišićima 24 do 48 časova nakon imunizacije, kao i kod svih drugih vakcina.

„Nakon prve vakcine lica treba i dalje da se pridržavaju svih higijensko-epidemioloških mjera i izbjegavaju masove skupove, kao i četiri do pet nedjelja, nakon revakcinacije, koliko je potrebno da se stvore antitijela“, poručila je direktor sokolačkog Doma zdravlja.

Ona je dodala da će u četvrtak, 15. aprila, biti revakcinisano 40 zdravstvenih radnika lokalnog doma zdravlja, Zavoda za Forenziku i Specijalnu bolnicu za psihijatriju na Sokocu, koja su ranije primila vakcinu „sputnik ve“.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je u ovoj opštini, prema njegovoj procjeni, do sada vakcinisano oko 400 lica imajući u vidu činjenicu da je veliki broj lica sa dvojnim državljanstvom imunizaciju završio u Srbiji.

„U narednih par sedmica očekujemo najmanje još 1.000 vakcina da bi bila završena imunizaicja lica starijih od 65 godina“, rekao je Bjelica.

On je istako da se lokalna uprava maksimalno uključila u kampanju da se imunizaciji odazove što veći broj stanovnika.

Milorad Milinković /79/ iz sokolačkog sela Bare rekao je nakon današnje vakcine da u imunizaciji vidi sigurnost i način da ne zarazi mlađe članove porodice koji do sada nisu imali problema sa virusom, te predložio svim građanima starije dobi da se vakcinišu.

Šezdesetdevetogodišnji Milanko Batovac iz Knežine odlučio se sa suprugom za imunizaciju, ne razmišljajući koja je vakcina dostupna, samo da se, kako kaže, taj posao obavi i postigne kolektivni imunitet.

„Vjerujem stručnjacima koji se bave zdravstvom tako da kod nas u porodici nije bilo dileme, pogotovo što se supruga bori sa dijabetesom“, kaže Batovac.

Imunizacija je danas na Sokocu organizovana u Sportskoj dvorani u skladu sa svim predloženim epidemiološki mjerama zaštite protiv širenja virusa korona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare