Уз студентску праксу лакше и до запослења

0

Пракса коју студенти права обављају у правосудним институцијама у Републици Српској и БиХ вишеструко је корисна јер им омогућава спој правне теорије и праксе, да стекну знања и вјештине, а уз њу лакше долазе и до запослења, оцијенио је декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић.

„Студентску праксу организујемо за студенте треће и четврте године, који је обављају у основним и окружним судовима, окружним јавним тужилаштвима у Источном Сарајеву, Бијељини и Требињу и однедавно у окружним привредним судовима“, изјавио је Марковић новинарима прије почетка састанка о одржаној и планираној студентској пракси у правосудним институцијама.

Марковић је појаснио да су сарадња и пракса успостављени захваљујући оквирном споразуму о разумијевању о унапређењу практичне наставе и обуке за студенте права и дипломиране правнике, у који је укључено 40 институција и удружења из Републике Српске и Федерацији БиХ /ФБиХ/.

„Правни факултет Пале је прије пет година почео са студентском праксом јер имамо билатералне споразуме са око 20 правосудних институција, али у посљедње двије године спроводимо праксу у оквиру споразума у који је укључено 40 институција. На десетине студената је до сада прошло студентску праксу, која се показала као врло квалитетна“, поручио је Марковић.

Он је навео да је сарадња Правног факултета са правосудним институцијама и њиховим руководиоцима на високом професионалном нивоу, те нагласио да они знатан дио свога времена улажу у реализацију студентске праксе.

Марковић је истакао да се студентска пракса одвија на осмишљен и систематски начин, а студент и оквиру ње проводи одређен број часова у различитим правосудним институцијама.

Портпарол Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву Невен Крамер рекао је да је ова институција већ двије године укључена у студентску праксу, а од понед‌јељка, 4. децембра, у њој ће бити запослен дипломирани правник који је прошао праксу.

„Задовољни смо одзивом студената који желе да обављају студентску праксу уз помоћ које долазе брзо до запослења. Хвала Правном факултету Пале за ангажованост да будући правници стекну искуство и постану судије, тужиоци“, истакао је Крамер и додао да раде на моделима како да унаприједе досадашњу сарадњу.

Студент четврте године Правног факултета Пале Филип Шупић, којем је данас уручен сертификат о обављеној студентској пракси у правосудним институцијама, сматра да је то корисно искуство за све студенте.

Шупић, који је похађао велики број студентских пракси, рекао је да је теорија без праксе слијепа.

Састанку о одржаној и планираној студентској пракси у правосудним институцијама присуствовали су професори и студенти Правног факултета, представници правосудних институција из Источног Сарајева, Бијељине и Требиња, као и непрофитне организације Национални центар за државне судове, Канцеларија у БиХ.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare