Uz pomoć mjesnih zajednica do realnije slike o socijalno ugroženima

0

FOČA – Fočanski Centar za socijalni rad u saradnji sa predsjednicima mjesnih zajednica namjerava da sprovede socijalnu anketu radi prikupljanja što više podataka o socijalnoj strukturi porodica, na osnovu čega bi se moglo omogućiti da pomoć dobiju i one porodice koje nisu korisnici Centra, a kojima je pomoć prijeko potrebna.


Na sastanku predstavnika Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i lokalne uprave sa predsjednicima fočanskih mjesnih zajednica istaknuto je da postoji dosta socijalno ugroženih koji, zbog ponosa ili iz nekih drugih razloga, ne žele da se prijave za primanje pomoći, a da s druge strane ima i onih koji zloupotrebljavaju svoj socijalni status, pa dobijaju pomoć iz više izvora, uskraćujući je onima kojima je potrebnija.

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Snežana Golijanin rekla je da je u najavi izrada socijalne karte, što je težak i skup posao koji će zavisiti i od podrške resornog ministarstva, te da će predsjednici mjesnih zajednica i Crveni krst biti od velike pomoći.

„Oni najbolje poznaju svoje komšije, kako žive, koliko ih je u domaćinstvu, koliko ih je zaposleno, kakvo im je zdravstveno i imovno stanje, da li posjeduju adekvatan stambeni prostor“, rekla je Golijaninova.

Ona je navela da će na osnovu ankete koju urade mjesne zajednice biti formirani spiskovi za socijalnu pomoć, te da će se pronaći način da se pomogne, ne samo materijalno, već i angažovanjem na sezonskim poslovima onima koji nisu na evidenciji Centra za socijalni rad.

U saradnji sa mjesnim zajednicama, fočanski Centar za socijalni rad, koji za više od 3.000 korisnika, a taj broj se svakodnevno raste, godišnje izdvaja milion maraka pomoći, na ovaj način želi da dobije što realniju sliku o socijalnim potrebama.

Iz Centra napominju da je sve više korisnika na postelji, koji žive sami i koje sljeduje pomoć u kući, ali je problem što je teško naći zainteresovane za obavljanje tog posla, pa će preko savjeta mjesnih zajednica pokušati da angažuju osobe koje bi, za naknadu, pomagale bolesnima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare