Uvodi se sistem „Pametnog gradskog prevoza“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Istočno Sarajevo trenutno je jedini grad u BiH koji ulazi u zajednicu takozvanih pametnih gradova, a prva aktivnost koja bi trebalo da bude realizovana u okviru projekta je uvođenje „pametnog gradskog prevoza“, odnosno instalisanje sistema kojim će usluga javnog gradskog prevoza biti znatno unaprijeđena.
Projekat podrazumijeva uspostavljanje softverskog sistema u Gradskoj upravi i direkcijama gradskih prevoznika, kojim bi se omogućilo stalno praćenje situacije na terenu – trenutna lokacije autobusa, eventualna kašnjenja, saobraćajne gužve, broj putnika u autobusima, vrijeme dolaska autobusa na stanice, saopšteno je iz Gradske uprave.

Građanima bi bilo omogućeno da putem aplikacije na mobilnom telefonu ili računaru u svakom trenutku imaju potrebne informacije o gradskom prevozu u realnom vremenu, da bi izbjegli saobraćajne gužve i duga čekanja na autobuskim stanicama.

„Koristi od ovog projekta imaće svi – lokalna zajednica, autoprevoznici i, što je najvažnije, sami građani, odnosno, korisnici usluga“, rekao je profesor na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka Aleksandar Mastilović predstavljajući projekat na sastanku sa predstavnicima gradskih prevoznika u Gradskoj upravi.

Mastilović je objasnio da je ovo pilot-projekat koji bi, s obzirom na pozitivna iskustva iz prakse, u narednih godinu dana trebalo da pokaže svoje dobre strane, a nakon toga moguća je njegova nadogradnja i usavršavanje.

Predstavnici auto-prevoznika pohvalili su ovu inicijativu gradskih vlasti i Gradske razvojne agencije, istakavši da će i oni sami instaliranjem „pametnog sistema“ u vozila gradskog prevoza imati potpuni pregled stanja i potreba na terenu, te smanjiti troškove.

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivnih reakcija gradskih prevoznika, s obzirom na to da se sve nove ideje prihvataju sa određenim strahom i otporom, dodavši da ovo treba da bude zajednički projekat svih učesnika.

Direktor Gradske razvojne agencije Mladenka Pandurević rekla je da su se u evropskim zemljama ovakve investicije pokazale kao vrlo korisne i da bi bilo dobro da se ta pozitivna iskustva prenesu kod nas.

„Značajno je i to što bi na ovaj način bili korak ispred ostalih gradova u BiH kada je riječ o uvođenju novih tehnologija koje iz dana u dan napreduju, a koje i mi treba da pratimo, bez obzira na određeno nepovjerenje koje u početku imamo prema inovacijama“, rekla je Pandurevićeva, dodajući da prevoznici neće biti opterećeni bilo kakvim nametima, jer će sve troškove snositi Grad Istočno Sarajevo i Gradska razvojna agencija.

Zaključeno je da prevoznici gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove dostave svoje ideje i naznače potrebe za određenim informacijama koje bi trebalo da budu ugrađene u sistem, da bi implementacija projekta počela od 1. oktobra.

Projekat u potpunosti finansira Grad Istočno Sarajevo u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom i Elektrotehničkim fakultetom u Istočnom Sarajevu.

Ako sve bude teklo predviđenom dinamikom, sistam „pametnog gradskog prevoza“ u Istočnom Sarajevu trebalo bi da počne funkcionisati od proljeća naredne godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare