Uvedene subvencije za učenike po osnovu uspjeha

0

ZVORNIK – U školskoj 2013/14. godini iz budžeta opštine Zvornik biće subvencionisani troškovi prevoza za novu kategoriju učenika – po osnovu postignutog uspjeha, izjavio je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik Milan Cvijetinović.

„Sa 40 odsto biće subvencionisan prevoz učenicima prve godine srednje škole koji su nosioci Vukove diplome u osnovnoj školi, kao i srednjoškolcima sa prosjekom 5,00 postignutom u prethodnom razredu“, naveo je Cvijetinović.

On je napomenuo da, prema Odluci o subvenciji prevoza učenika, koju je donio načelnik opštine Zvornik, u zavisnosti od kategorije, subvencija iznosi od 20 do 100 odsto, s tim da pravo na subvenciju od 100 odsto imaju samo djeca bez roditelja.

„Pravo na subvenciju imaju djeca čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći i tuđe njege, samohrani roditelji koji su nezaposleni, djeca bez roditelja i djeca ometena u psihofizičkom razvoju, djeca porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, kao i djeca iz višečlanih porodica slabog materijalnog stanja, te srednjoškolci po osnovu uspjeha“, dodao je Cvijetinović.

Subvencijom su obuhvaćeni prije svega srednjoškolci, kao i osnovci koji putuju do četiri kilometra, jer tu dužinu relacije ne subvencionira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

„Za tekuću budžetsku godinu za subvencionisanje troškova prevoza učenika planirano je 135.000 KM u našem budžetu“, naveo je Cvijetinović, dodavši da je pravo na subvenciju prevoza iz opštinskog budžeta prošle školske godine koristilo preko 700 učenika ili 14 autobusa svakog dana.

Na teritoriji opštine Zvornik ima šest matičnih osnovnih škola i 19 područnih škola koje pohađa 4.200 učenika, kao i dvije srednje škole koje pohađa oko 1.800 učenika.

Od ove školske godine zatvoreno je područno odjeljenje u Liješnju, jer ga je pohađao samo jedan učenik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare