Утврђен Приједлог уговора о зајму за пројекат централног гријања на Палама

4

Савјет министара утврдио је данас Приједлог уговора о зајму за пројекат централног гријања на Палама.

Циљ пројекта је модернизација система централног гријања на Палама, који укључује уградњу котлова на биомасу и природни плин и два резервоара за акумулацију топлоте.

Еуропска банка за обнову и развој даје зајам БиХ у износу седам милиона евра, с алокацијом на Републику Српску, с роком отплате зајма од 15 година, укључујући три године грејс периода.

На сједници је утврђен и Приједлог уговора о гранту између БиХ и Европске банке за обнову и развој, вриједан три милиона евра, за пројект централно гријања на Палама, саопштено је из Савјета министара.

Министарство финансија и трезора ће појединачне приједлоге уговора о зајму с основама за њихово закључивање доставити Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника уговора предложен је министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.

Данас је утврђен и приједлог измјене и допуне Споразума о зајму и Пројектног споразума Републике Српске између БиХ и Међународне банке за обнову и развој /ИБРД/ за пројект опоравка и подршке фирмама.

Раније закључени Споразум о зајму између БиХ и ИБРД-а укупно вриједан 56 милиона евра, од чега се на Федерацију БиХ /ФБиХ/ односи 33.600.000 евра и Републику Српску 22.400.000 евра, за пружање подршке за опоравак микро, малих и средњих подузећа погођених вирусом корона, сада се мијења у дијелу који се односи на пројектни споразум Републике Српске.

Измјене пројектног споразума Републике Српске су усмјерене на ново дефинисање циља пројекта који уважава престанак пандемије те ће средства бити усмјерена на подршку опоравка микро, малих и средњих подузећа након пандемије вируса корона.

Управа Инвестицијско-развојне банке Републике Српске због ниског нивоа реализације овог пројекта затражила отказивање дијела зајма у износу 15.584.000 евра.

Савјет министара БиХ задужио је данас Министарство спшољне трговине и економских односа да Приједлог споразума између БиХ и Уједињених Арапских Емирата о унапређењу и заштити инвестиција достави Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Данас је у новом тексту донесена одлука о именовању Радне групе за израду извјештаја о спровођењу четвртог циклуса Универзалног периодичног прегледа о стању људских права у БиХ.

Савјет министара БиХ донио је одлуку да распише конкурс за три члана Одбора државне службе за жалбе, с обзиром на то да мандат Младенка Чаваре истиче 24. јула, док друга два члана Дарио Крстић и Енес Обралија остају у мандату до 17. новембра.

На сједници је данас усвојена информација о реализацији Средњоевропског програма размјене за универзитетске студије у БиХ у 2023. години, коју ће Министарство цивилних послова доставити министарствима образовања у БиХ, а дата је и сагласност за Приједлог правилника о службеним возилима за специјализоване намјене Министарства иностарних послова и дипломатско-конзуларних представништава БиХ ради његовог усклађивања с Правилником о условима набавке и начину кориштења службених возила у институцијама БиХ из 2023. године.

На приједлог Министарства иностарних послова дата је сагласност за именовање пуковника Р.А.Х. Боб Сегара на позицију одбрамбеног аташеа Холандије у БиХ.

Створени услови за модернизацију централног гријања на Палама

САРАЈЕВО – Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је приједлог уговора о гранту и зајму између БиХ и Европске банке за обнову и развој за пројекат модернизације централног гријања на Палама, којије данас утврђен на Савјету министара, финални корак за затварање финансијске конструкције пројекта.

Кошарац је навео да је циљ пројекта премјештање постојеће градске и изградња нове топлане на новој локацији на Палама.

„Захвалан сам свим колегама у Савјету министара БиХ, а посебно министру /финансија и трезора/ Срђану Амиџићу, на исказаном разумијевању и подршци пројекту у корист свих грађана Пала“, написао је Кошарац на `Инстаграму`.

Кошарац је навео да је то допринос одговорним политикама локалне заједнице и напорима институција Републике Српске да Паљани добију модеран систем гријања и љепши изглед општине.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
4 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

E fino, Opština ide u zaduženje za 14 miliona KM! Niti znaju gdje će sa Toplane, niti koje će gorivo da koriste (jedne godine gas, druge biomasa, itd), ali će zadužiti Opštinu sa tačno 14. miliona KM.

Битно је да је Кошарчић прошетао брадицу.Да ли је ово предизборно кршење или ‘нако,раздружење од пиљевине?

Narod se zabavio oko sapunice sdns demos, a ovdje na leđa ide kredit od 14 miliona maraka na opštinu

Vjerovatno se našim „vladarima“ čini da u posljednjih 20-tak godina nisu dovoljno uništili i kaznili Pale, te će ih ovakvim zaduženjem dokrajčiti!
Kompletnu razvojnu strategiju i značaj Pala u stvaranju Republike Srpske su uništili, favorizujući samo „donji“ dio grada I. Sarajevo.
Međutim, većina Paljana takvu politiku i odnos prema Palama to podržava, što se potvrđuje lokalnim i republičkim izborima!