Usvojeno pismo namjere preduzeća „Nikola Tesla“

0

Skupština povjerilaca firme „Famos-Koran“ sa Pala, većinom od 77 odsto glasova, usvojila je pismo namjere preduzeća „Nikola Tesla“ iz Banjaluke o kupovini „Famosove“ imovine i pokretanju proizvodnje.

Stečajni upravnik „Famosa“ Radoslav Bratić podsjetio je da je sredinom oktobra prošle godine stigla pisana ponuda od preduzeća „Nikola Tesla“, kao i pismo od Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Srpske koje stoji iza te ponude.

„U pismu namjere ponuđena je cijena od 1,5 miliona KM za kupovinu preduzeća, pokretanje proizvodnje, zapošljavanje radnika, ulaganja u mašine. Ukoliko bude prihvaćeno, Nadzorni odbor preduzeća `Nikola Tesla` donijeće odluku o kupovini, a program pokretanja proizvodnje dostaviti Vladi Republike Srpske, koja će obezbijediti sredstva za kupovinu“, rekao je Bratić.

Stečajni upravnik je, po okončanju Skupštine povjerilaca u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu, izjavio novinarima da „Famos“ nije obavezan da prihvati ponudu preduzeća „Nikola Tesla“ ukoliko neko ponudi bolju kupoprodajnu cijenu i bolje uslove za pokretanje proizvodnje.

Skupština povjerilaca danas je usvojila i tekst javnog oglasa za prikupljanje ponuda za izbor najboljeg ponuđača, sa obavezom zainteresovanih da osim najniže kupoprodajne cijene u iznosu od 1,5 miliona KM, moraju dostaviti i detaljan program pokretanja proizvodnje.

„Oglas će biti raspisan u narednih 15 dana, a biće otvoren 30 dana“, rekao je Bratić.

On je dodao da će svi, koji se prijave na oglas, kao garanciju morati da uplate depozit u iznosu od 50.000 KM.

Ukupne obaveze „Famosa“ iznose oko 17 miliona KM, a nakon današnjeg održavanja Skupštine povjerilaca, Bratić vjeruje da je pred „Famosom“ svjetlija budućnost.

Predstavnik radnika „Famosa“ Miroslav Subotić vjeruje da će Vlada Republike Srpske pokrenuti rad ovog preduzeća i okončati agoniju koja traje više od šest godina.

„Prije stečaja, u `Famosu` je radilo oko 320 radnika. Oni danas preživljavaju, snalazeći se svako na svoj način. Kopaju kanale, rade na brentama. Sada nam je najvažnije da se pokrene proizvodnja, a spremni smo da se odreknemo zaostalih plata koje, u prosjeku, iznose dug oko 25.000 KM po radniku“, naglasio je Subotić.

Skupština povjerilaca danas je usvojila i informaciju stečajnog upravnika o toku stečajnog postupka.


Vučetić: Vlada Srpske treba da razmatra pismo namjere

Direktor preduzeća „Nikola Tesla“ iz Banjaluke Dragan Vučetić izjavio je Srni da Vlada Republike Srpske i Nadzorni odbor ovog preduzeća treba da razmotre pismo namjere o kupovini imovine i pokretanju proizvodnje u firmi „Famos-Koran“ sa Pala.

„Nakon Skupštine povjerilaca preduzeća ‘Famosa’, pismo namjere će razmatrati Vlada Srpske i Nadzorni odbor preduzeća ‘Nikola Tesla“, rekao je Vučetić.

On je istakao da je za „Famos“ obezbijeđen posao u proizvodnji elektromobila.

„U početku bi 20 radnika bilo zaposleno u proizvodnji elektromobila, a nakon toga bi posao proširivali“, naglasio je Vučetić, ocjenivši da bi bila velika šteta za „Famos“ da ide u proces likvidacije.

Skupština povjerilaca firme „Famos-Koran“ sa Pala većinom od 77 odsto glasova usvojila je pismo namjere preduzeća „Nikola Tesla“ o kupovini „Famosove“ imovine i pokretanju proizvodnje ovog preduzeća.

U pismu namjere ponuđena je cijena od 1,5 miliona KM za kupovinu preduzeća, pokretanje proizvodnje, zapošljavanje radnika, te ulaganja u mašine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare