Usvojeni izvještaji o radu gradonačelnika i Gradske uprave

0

Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za prošlu godinu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da je prošla godina bila uspješna za grad, budući da su pokazali političku i finansijsku stabilnost.

On je istakao da je lani ostvarena dobra sardnja sa opštinama u sastavu grada, Vladom Republike Srpske, institucijama BiH, kao i relevantnim međunarodnim institucijama.

Vuković je posebno istakao dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske po pitanju projekta „EJOF“ za šta je Vlada izdvojila 2,5 miliona KM za infrastrukturne radove za potrebe borilišta u Istočnom Sarajevu.

„U prethodnoj godini su realizovani i drugi projekti, kao što je završetak Vatrogasnog doma, realizacija projekta pametnog prevoza, a završava se projekat video-nadzora za bezbjednije Istočno Sarajevo“, podsjetio je Vuković.

Vuković je istakao da je Skupština danas usvojila inicijativu kojom se od preduzeća „Putevi Republike Srpske“ i „Autoputevi Republike Srpske“ traži da na putevima i auto-putevima širom Srpske bude postavljena saobraćajna signalizacija koja upućuje na Istočno Sarajevo.

On je dodao da je Skupština danas usvojila i izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za prošlu godinu preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad – Gradske razvojne agencije, Matične biblioteke, Turističke organizacije „Jahorina“, Gradskog radija, kao i plan poslovanja za ovu godinu.

Vuković je naglasio da sva ova preduzeća i javne ustanove posluju pozitivno i nijedno nije iskazalo gubitak, a završili su poslove za koje su zaduženi.

On je, kada je riječ o Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo, naglasio da grad finansira materijalne troškove, a Vlada Srpske postavlja menadžment i finansira plate zaposlenih.

Prema njegovim riječima, najveći problem Matične biblioteke je nedostatak prostora, što treba rješavati u saradnji sa institucijama Republike Srpske.

On je naglasio da je dobra saradnja Turističke organizacije „Jahorina“, grada Istočno Sarajevo, Olimpijskog centra „Jahorina“, Vlade Republike Srpske rezultirala dobrom promocijom Jahorine i svih mikrodestinacija na području grada.

Vuković je, govoreći o inicijativi Skupštine opštine Pale o osnivanju lokalne turističke organizacije, istakao da je na današnjoj sjednici usvojena inicijativa da rukovodstvo grada što prije sazove sastanak sa načelnicima svih šest opština u sastavu grada.

Direktor Turističke organizacije „Jahorina“ Igor Tošić istakao je da je odluka Skupštine opštine Pale o formiranju turističke orgtanizacije neosnovana, te da je bolje da sredstva koja se planiraju za njeno osnivanje budu usmjerena na promociju Jahorine i drugih mikrodestinacija.

Tošić je istakao da je lani od boravišne takse ostvaren prihod od 240.000 KM i da se taj novac troši za promociju turizma, dok su prije dvije godine prihodi ostvareni po tom osnovu iznosili 150.000 KM.

Direktor Matične Biblioteke u Istočnom Sarajevu Nataša Kulašinac istakla je da su u prošloj godini pozitivno poslovali zahvaljujući mnogim projektima, a najveći problem im predstavlja nedostatak prostora.

„Matična biblioteka raspolaže sa fondom od 118.000 naslova, a oko 60.000 je izmješteno u prostorije nekadašnjeg alternativnog centra. Te prostorije su neuslovne i lani je iz njih otuđeno oko 5.000 primjeraka, koji su pronađeni zahvaljujući brzoj reakciji policije“, naglasila je Kulašinac.

Kulašinac je izrazila nadu da će vlasti, kako gradske, tako i sa republičkog nivoa, imati sluha da zajednički riješe ovo pitanje i možda u dogledno vrijeme izgarde gradsku biblioteku kakvu zaslužuju građani Istočnog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare