Usvojena rezolucija o izgradnji puta Beograd-Sarajevo

1
Usvojena rezolucija o izgradnji puta Beograd-Sarajevo

SOKOLAC – Skupština opštine Sokolac usvojila je danas jednoglasno rezoluciju o izgradnji trase puta Beograd-Sarajevo, koja bi išla od granice Srbije i BiH, preko Višegrada, Ustiprače /Novo Goražde/, Rogatice, Podromanije, Sokoca, Mokrog /Pale/, LJubogošte do Sarajeva.

Ova rezolucija, čiji je predlagač načelnik ošštine Sokolac Milovan Bjelica, nakon dodatnog usaglašavanja predstavnika klubova odbornika biće upućena Vladi Republike Srpske i na druge bitne adrese u Srpskoj.

Bjelica je rekao novinarima da odbornici Skupštine opštine Sokolac u potpunosti podržavaju odluku Srbije da trasa puta Beograd-Sarajevo ide od Višegrada preko Rogatice-Podromanije-LJubogošte do Sarajeva.

On je naveo da su predstavnici Srbije, nakon razgovora i sporazuma sa turskim kolegama, odlučili da bude izgrađen put do granice između BiH i Srbije.

„U njihovom zacrtanom prijedlogu najprihvatljivije je da trasa ide od Kotromana, preko Gornjeg Vardišta, Višegrada, Ustiprače/Istočnog Goražda, Rogatice, Sokoca, Podromanije, kroz Mokro, LJubogoštu, Sarajevo i do Istočnog Sarajeva“, rekao je Bjelica.

On se pozvao i na Prostorni plan Republike Srpske, koji je usvojen prije više godina, kojim je, između ostalog, predviđena izgradnja dionice puta od Višegrada do Sarajeva, ovom trasom.

Bjelica je podsjetio da je i Strategijom transporta Republike Srpske, koja je okvirni dio Strategije transporta BiH, takođe, predviđena ova trasa.

On kaže da je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske predvidjelo da se u narednom periodu radi na 35 projekata iz oblasti saobraćaja, a da je Vlada Srpske usvojila sedam prioriteta za naredne tri godine u toj oblasti.

„Ni u jednom od ovih sedam prioriteta ne spominje se ova trasa puta i zato molimo i zahtijevamo od viših nivoa vlasti u Srpskoj da u naredne tri godine stave u prioritet bar dio sredstava za izradu projektne dokumentacije kada je u pitanju trasa puta Višegrad-Rogatica-Sokolac-LJubogošta-Sarajevo“, rekao je Bjelica.

On navodi da zabrinjava što je odluka Srbije o izgradnji puta Beograd-Sarajevo ovom trasom stavljena tek na 35 mjesto prioriteta, sa procijenjenom vrijednosti oko milijardu KM.

Bjelica je ocijenio da je izgradnja ovog puta jedno od najvažnijih pitanja za stanovništvo istočnog dijela Republike Srpske u proteklih 50 godina.

On kaže da su odbornici Skupštine opštine Sokolac izrazili zahvalnost Srbiji za koju je najprihvatljivija varijanta izgradnja puta od Višegrada preko Rogatice, Podromanije do Sarajeva, prema karti koju je nedavno javnosti pokazao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Hehehe, šta se sekirate… Ovaj (auto)put će biti izgrađen u narednom vijeku, možda, a najvjerovatnije NIKADA… Gdje su pare???
Nije ovo Krajina pa da se od akciza na gorivo gradi put BL-Glamoč_Livno_Split, kako je već zacrtano… Ovo je Istočni dio…pa kome to još nije jasno!?