Usvojena rezolucija o izgradnji nove bolnice

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas rezoluciju o izgradnji nove bolnice, kojom se ponovo traži od Vlade Republike Srpske da sredstva namijenjena za izgradnju zgrade za smještaj predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH preusmjeri za izgradnju ove zdravstvene ustanove ili da nađe potrebna sredstva.

Za rezoluciju su glasala 22 odbornika, dok su uzdržana bila četiri odbornika SNSD-a.

Cilj ove rezolucije je, kako se navodi, da objedini sve političke i stručne kapacitete grada, uključujući i opštine u sastavu grada, na pripremi i podršci realizacije ovog projekta.

Skupština grada smatra da je to najprioritetniji zadatak, koji se ne može i ne smije dalje odlagati, da bi bilo spriječeno iseljavanje stanovništva sa ovih prostora.

Ovom rezolucijom obavezuju se članovi republičkih institucija, Savjeta ministara BiH sa područja grada da iskoriste svoj uticaj, nadležnosti i ovlaštenja radi obezbjeđenja donošenja neophodnih odluka i radnji za potrebe blagovremene pripreme i realizacije projekta izgradnje nove bolnice.

Skupština grada Istočno Sarajevo ovom rezolucijom obavještava međunarodnu javnosti i međunarodne finansijske institucije da postoji opšti politički konsenzus Sarajevsko-romanijske regije i naroda o potrebi izgradnje nove bolnice.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je u pauzi skupštinskog zasjedanja da ova rezolucija govori o težini problema sa kojim se suočava grad.

„Grad Istočno Sarajevo ima najlošije uslove kada je riječ o tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti“, rekao je Samardžija i dodao da niko nije protiv izgradnje zgrade za smještaj srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, ali da je bolnica priorite svih prioriteta.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Aleksandar Todorović rekao je da se odbornici ove stranke ne slažu sa rezolucijom, jer je, kako kaže, svaki njen član čisto politikanstvo.

On kaže da će izgradnjom centra za smještaj institucija Republike Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH biti postignute znatne uštede.

Todorović je naglasio da će u što skorije vrijeme biti izgrađena nova bolnica Istočno Sarajevo u Kasindolu ili nekoj drugoj lokaciji.

Odbornik SDS-a Nebojša Popić rekao da se ova stranka neće odustati od ovog projekta i da će od republičkih institucija na sve načine biti traženo da se dođe do optimalnih rješenja.

Popić je istakao da će ovo biti tačka dnevnog reda na svakoj narednoj sjednici Skupštini grada.

Skupština grada u nastavku sjednice razmatraće izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za prošlu godinu preduzeća i ustanova, čiji je osnivač grad, te plan poslovanja za ovu godinu, kao i izvještaje o izvršenju budžeta za proteklu godinu i o radu gradonačelnika.

Biće razmatran i izvještaj o relaizaciji aktivnosti u vezi sa Olimpijadom mladih, koja će biti održana 2017. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare