Usvojena Odluka o ustupanju i prenosu udjela u Andrićgradu

0

VIŠEGRAD – Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su danas Odluku o ustupanju i prenosu udjela članova u Privrednom društvu „Andrićgrad“, čijom implemetacijom će Vlada Republike Srpske biti upisana kao većinski vlasnik.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dalibor Panić, koji je prisustvovao sjednici višegradskog parlamenta, rekao je da će Vlada Srpske biti upisana u strukturu vlasništva Andrićgrada sa 63,68 odsto, opština Višegrad sa 14,50 odsto, a preduzeće „Lotika“ i Emir Kusturica sa 21,82 odsto.

„Ova odluka predstavlja preduslov da svaki od osnivača u Skupštini društva `Andrićgrad` u odgovarajuće registre bude upisan na osnovu kapitala uloženog od 2011. godine“, rekao je Panić.

On je istakao da je u Andrićgrad do sada uloženo 23.787.265 KM.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je usvojena veoma važna odluka i da će Republika Srpska uskoro postati većinski vlasnik Andrićgrada.

„To smo dogovorili u prethodnom periodu i opština, kao i preduzeće `Lotika` ostaće u određenom udjelu. Ovakva odluka je trebalo da bude donesena ranije, ali je to odgođeno zbog epidemije vira korona“, rekao je Đurević.

On je izrazio uvjerenje da će ovaj projekat, uz pomoć Vlade Srpske, biti više održiv.

„Vlada Srpske će podržati nastavak završetak Anrićgrada, kao i njegovo funkcionisanje po uzoru na Olimpijski centar `Jahorina`“, naveo je Đurević.

Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su i plan kapitalnih ulaganja za tekuću godinu.

Đurević kaže da je u toku oko 20 projekata, da su neki završeni, a neki će tek biti pokrenuti.

„Vrijednost projekata je preko milion KM“, istakao je Đurević.

Odbornici su donijeli i odluku o podršci i pomoći Domu za lica sa invaliditetom kako bi bio sređen još jedan objekat u krugu ove ustanove.

Iduće sedmice milion KM za rekonstrukciju Višegradske banje

VIŠEGRAD – Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas u Višegradu da će Vlada Srpske iduće sedmice uplatiti milion KM za rekonstrukciju Višegradske banje, dok će preostala dva miliona KM biti uplaćena naredne godine.

Vidovićeva je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem i poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perom Petrovićem, rekla da će Višegradska banja imati veliki efekat na rast bruto društvenog proizvoda jer je to oblik turizma koji sve više dolazi do izražaja.

„Rukovodstvo opštine je vrlo odgovorno, ozbiljno rade, imaju dosta projekata spremnih za realizaciju. Sinergija Vlade Republike Srpske i opštine Višegrad je konstantna i daje rezultate“, istakla je Vidovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog stabilizacije budžeta u Višegradu i navela da opština redovno izmiruje obaveze, te da su likvidni.

„To je važno za sve građane i važno da se održi sistem u svakoj lokalnoj zajednici. Višegrad je mjesto u koje svi žele da dođu, da vide Andrićgrad i sve ostalo što je urađeno u prethodnom periodu. Višegrad je, u odnosu na nekoliko godina unazad, neprepoznatljiv“, rekla je Vidovićeva.

Đurević je zahvalio Vladi Republike Srpske za razumijevanje i ulaganje u Višegradsku banju.

„Opština kao osnivač ustanove nije bila u mogućnosti da sama ulaže i nadam se da ćemo već naredne godine imati vidljive rezultate. Sredstva će biti uložena u rekonstrukciju i završetak započetih građevinskih radova na objektu. Vjerujemo da ćemo uspjeti da banju dovedemo u položaj koji zaslužuje. Dobiće nove kapacitete i za goste, a i za pacijente koji dolaze za medicinske usluge“, rekao je Đurević.

On je naveo da je razgovarano o realizovanim projektima, onima koji su u toku, a i projektima koji su planirani za naredni period.

„Razgovarali smo o izgradnji zgrade za socijalne kategorije za 40 korisnika, o zgradi za boračke kategorije koja je završena. Vlada je u prošloj godini dodijelila i 200.000 KM za put prema Miloševićima. To je projekat koji smo u saradnji sa Vladom i opštinom Rogatica priveli kraju, tako da se sada do kompleksa Stari Brod može doći autom“, istakao je Đurević.

Poslanik u Narodnoj skupštini Pero Petrović zahvalio je ministru finansija i Vladi Republike Srpske za sve projekte koji su podržali u Višegradu.

„Na sljedećoj sjednici Vlade će biti donesena odluka i sredstva će biti na računu Višegradske banje. Sa tim sredstvima će biti urađeno 16 novih apartmana i to je za završetak radova na četvrtom spratu. Ovaj projekat je izuzetno značajan ne samo za Višegrad, već i za regiju“, naglasio je Petrović.

On je rekao da je konstatovano da je budžet opštine stabilan i da se sve obaveze na vrijeme izvršavaju.

Đurević, Petrović i Vidović su nakon sastanka u opštini Višegrad, posjetili Rehabilitacioni centar „Vilina vlas“, gdje su se sastali sa direktorom ove ustanove Dušanom Bukvić.

Bukvićeva je zahvalila za današnju posjetu ovoj ustanovi, te dodala da su duži period radili na projektima da bi oplemenili centar.

„Na našu veliku radost krenućemo u realizaciju prioriteta, a to je četvrti sprat da bismo proširili smještajne kapacitete, ukrovili ustanovu i uredili njenu spoljašnost. Imamo i projekat otvorenog bazena, kao i rekonstrukciju stare banje i medicinskog bloka“, navela je Bukvićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare