Usvojena odluka o osnivanju opštinske turističke organizacije

1

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su danas odluku o osnivanju opštinske turističke organizacije.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da će se osnivanjem turističke organizacije opštine stvoriti uslovi za poboljšanje turizma, kao okosnice privrednog razvoja opštine.

„To je jedan od načina od kojih opština može da puni budžet i iskoristi svoje turističke potencijale. U narednom periodu sagledaće se sve mogućnosti kada je riječ o onome što Jahorina i opština Pale imaju u vidu resursa od zemljišta, parkinga i infrastrukture“, izjavio je Jugović novinarima nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, neće biti donesena nijedna odluka koja može negativno da utiče na turizam, koji trenutno ide uzlaznom putanjom.

„Samo želimo da učestvujemo onoliko koliko zaslužujemo kada je riječ o turizmu na Jahorini i Palama“, istakao je Jugović.

On kaže da će ubuduće sva sredstva od naplate boravišne takse biti uložena u promociju turizma, što je i obaveza opštine Pale, jer u tome imaju mogućnost privrednog razvoja.

„To neće biti završeno za mjesec dana. Tu stavku moramo u budžetu oštine da planiramo, a moramo imati i stručni kadar“, rekao je Jugović.

On kaže da će pregovori sa gradom Istočno Sarajevo i postojećom gradskom turističkom organizacijom donijeti određene smjernice, te da nije isključena mogućnost da se dio njihove radne snage angažuje.

„Od pregovora u narednom periodu zavisi da li će biti dvije turističke organizacije ili jedna koja će uvezati kompletnu teritoriju grada“, naveo je Jugović.

On je dodao da će u te pregovore biti uključeni načelnici svih opština na području Istočnog Sarajeva, jer opština Pale ne želi da bude zapostavljena.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu će biti formirane određene komisije koje će izvršiti obradu statističkih podataka, koji će na sljedećoj sjednici biti analizirani.

Šef Kluba odborika PDP-a Igor Tošić rekao je da će odluka o osnivanju opštinske turističke organizacije možda nekima izgledati neozbiljno, budući da već postoji razrađen sistem u gradskoj Turističkoj organizaciji „Jahorina“, koji se pokazao kao dobar.

„Gradskoj turističkoj organizaciji dali smo ime `Jahorina` kako bismo privukli brojne turiste i na taj način promovisali sve ostalo što nudi grad Istočno Sarajevo i opština Pale“, naglasio je Tošić.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica smatram da turističke organizacije „Jahorina“ i „Pale“ neće biti konkurencija, s obzirom na to da je opština jedna od najrazvijenijih u Republici Srpskoj.

„Imamo olimpijsku ljepoticu i zajedno ćemo raditi na promociji kako bi privukli što više turista, kao što smo činili u zadnje dvije sezone. To je sve bilo moguće, zahvaljujući ulaganju Vlade Republike Srpske, menadžmentu Olimpijskog centra i gradske turističe organizacije“, istakao je Lasica.

Šef Kluba odbornika SDS-a Nikola Blagojević rekao je da ne podržavaju inicijativu za razgradnju i oduzimanje nadležnosti grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Valjda će se ta nova turistička organizacija pozabaviti i samim Palama, kako promocijom, tako još više kulturnim i drugim sadržajima naše sredine.. Ozelenjavanje, uređenje javnih površina,…to do sada izgleda nije bilo ni u čijoj nadležnosti. Evo proljeće je uveliko, a ni jedno drvo, ili drugo rastinje nije zasađeno… Kakav utisak će ovakvo stanje ostavite na eventualne turista. To je samo tako u Palama!

Ono što daje najlošiju sliku Pala, naravno osim neurednih i neuređenih ulica, trotoara, javnih površina…, su neizgrađene građevinske površine i placevi u samom centru (napr. plac ispod novog Hrama) koje se moraju očistiti i donekle urediti dok se ne privedu namjeni…Tako zapušteni tereni godinama stoje i pretvaraju se u deponije smeća…

Nova turistička organizacija trebala bi se pozabaviti dvjema fontanama koje su upravo odlagalište smaća…

Sreća je da ovih dana nema turista, jer od prašine ne bi mogli prošetati ni sto metara…
Žalosno je da ni ovog proljeća nije zasađeno niti jedno dekorativno drvo/rastinje, dok u Sarajevu već uveliko cvjetaju japanske trešnje, magnolije…Tuga!