Usvojena odluka o kreditnom zaduženju od gotovo 5.300.000 KM

0

Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je u utorak odluku o kreditnom zaduženju grada od 5.286.500 KM za finansiranje kapitalnih projekata na području svih šest opština u sastavu grada, kao i plan tih ulaganja.

Od kreditnih sredstava 1.936.500 KM namijenjeno je za refinansiranje glavnice postojećeg dugoročnog kredita kod Balkan ivesticione banke Banjaluka, sada Banka Srpske u stečaju.

Za rekonstrukciju ulica na području opština u sastavu grada biće izdvojeno 800.000 KM, a 350.000 KM za izgradnju ulice u Istočnom Novom Sarajevu i pomoć u izgradnji zgrade Gimnazije na tom lokalitetu.

Za izgradnju atletske staze na Palama planirano je 350.000 KM.

Po 300.000 KM namijenjeno je za izradu projekta i pomoć Mitropoliji dabrobosanskoj u izgradnji objekta Duhovni centar „Sveti Sava“ u opštini Istočno Novo Sarajevo i za uređenje jezera u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Za projekat Zimske olimpijade mladih EJOF predviđeno je 250.000 KM, a po 200.000 KM za sanaciju deponije u Trnovu-Krupačke stijene i za rekonstrukciju i adaptaciju objekta Kulturnog centra Pale.

Po 150.000 KM namijenjeno je za objekat vatrogasnog doma u Istočnom Starom Gradu i za objekat na Trebeviću za potrebe policije i ambulante.

Za izgradnju adrenalin parka i prostora za potrebe ambulante i turističkog info-biroa na Jahorini namijenjeno je 150.000 KM, a za završetak objekta Komunalnog preduzeća „Komil“ Istočna Ilidža 100.000 KM.

Za proširenje kapaciteta prihvatilišta za pse biće izdvojeno 50.000 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da se Gradska uprava trudila da ovim projektima budu zastupljene sve opštine u sastavu grada, za šta su dobili podršku svih odbornika.

„Grad pokušava da pokaže novu dimenziju odgovornosti prema opštinama u svom sastavu i to je naš jedini motiv za kreditno zaduženje“, istakao je Vuković.

Na današnjoj sjednici usvojen je i izvještaj o izvršenju budžeta grada za šest mjeseci ove godine u iznosu od 4.488.718 KM, što je 46,40 odsto od planiranog budžeta za ovu godinu od 9.674.500 KM.

Vuković je naveo da je grad u prošloj godini ostvario suficit od 141.314 KM, a donesena je odluka da taj novac bude utrošen za završetak vatrogasnog doma i njegovo opremanje.

On je najavio da će u ponedjeljak, 5. novembra, početi internet emitovanje Radija Istočno Sarajevo, a u narednih mjesec, dva Regulatorna agencija za komunikacije trebalo bi da raspiše konkurs za dodjelu frekvencije gdje će se prijaviti kao novi gradski radio.

„Kada dobijemo frekvenciju zaokružićemo ovaj projekat koji smo najavili prije godinu dana“, istakao je Vuković.

Skupština grada je usvojila i informaciju o funkcionisanju javnih komunalnih preduzeća, održavanju čistoće i upravljanju otpadom na području grada.

Šef Kluba odbornika DNS-a Aleksandar Glavaš rekao je da su odbornici njegove stranke istakli potrebu formiranja regionalne gradske deponije, jer se na području šest gradskih opština otpad odlaže neadekvatno.

Glavaš je naveo da je Klub odbornika DNS-a podržao prijedlog odluke o kapitalnim ulaganjima na području grada, ali da nije realno da realizacija tih projekata počne ove godine jer Gradska uprava nije spremila projektnu dokumentaciju.

On je pohvalio Gradsku upravu što se potrudila da sve opštine u sastavu grada budu zastupljene ovim planom kapitalnih ulaganja.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina rekao je da su oni sugerisali da bude usvojen zaključak o formiranju radne grupe odbornika i razmotrena ideja sortiranja i reciklaže otpada u narednom periodu.

Škipina ističe da se ne može govoriti o ostvarenju suficita u budžetu kada se zna da nisu isplaćene stipendije, grantovi za kulturu, sredstva za EJOF.

Odbornici su usvojili informaciju o primjeni Akcionog plana za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka po izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, kao i informacije o stanju u oblasti zapošljavanja i o stanju u oblasti informisanja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare