Usvojena odluka o finansiranju izgradnje vrtića

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su odluku kojom se utvrđuje obaveza obezbjeđenja milion KM u opštinskom budžetu za narednu godinu za izgradnju predškolske ustanove na području ove lokalne zajednice.

Sredstva će biti obuhvaćena odlukom o izvršenju budžeta opštine Istočno Novo Sarajevo za narednu godinu, a planirana na izdacima za nefinansijsku imovinu, odnosno na kapitalniim izdacima.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić rekao je da je u budžetu za ovu godinu predviđeno finansiranje izgradnje vrtića u iznosu od milion KM, dok je njegova projektna vrijednost oko dva miliona KM.

„Budući da je riječ o višegodišnjem projektu koji neće biti realizovan tokom ove godine, ovom odlukom su se stekli uslovi za raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača izgradnje vrtića, kako bi sredinom naredne godine on bio i završen“, naveo je Katić.

Govoreći o odluci o usvajanju Strategije razvoja opštine za period 2022-2028. godine koju su odbornici jednoglasno uvojili, Katić je istakao da je riječ o dokumentu koji trasira put Istočnog Novog Sarajeva za taj period.

On je rekao da je rukovodstvo ove lokalne zajednice opredijeljeno da realizuje više od 90 odsto ciljeva i aktivnosti predviđenih ovom strategijom Уреди стање, te dodao da je ona i polazna osnova za izradu trogodišnjeg, kao i godišnjih budžeta opštine, te svih projekata koji će biti finansirani iz opštinskog budžeta ili nekog drugog izvora.

„I dalje smo opredijeljeni da lokalna zajednica ide putem razvoja, kao što je išla do sada, da bude jedna od najpoželjnijih u Republici Srpskoj“, rekao je Katić novinarima, te dodao da priliv stanovništva u opštinu pokazuje da je na dobrom putu da to i ostvari, kao i realizaciju mnogih projekata kao što su izgradnja nove komunalne infrastrukture, rekreacionih zona, parkova.

Odbornici Istočnog Novog Sarajeva nisu podržali izvještaj o radu i izvještaj o poslovanju Doma zdravlja „Istočno Sarajevo“ za prošlu godinu, te program njegovog rada i finansijski plan za tekuću godinu.

Direktor Doma zdravlja Dejan Šešelj rekao je da je izvještaj dobar, da ga je usvojio Upravni odbor ove zdravstvene ustanove, kao i odobornici opštine Istočna Ilidža, a da ga odbornici Istočnog Novog Sarajeva nisu usvojili zbog političkih razloga, a ne zato što je gubitak u prošloj godini bio oko 550.000 KM.

„Dom zdravlja jeste poslovao negativno, ali u okolnostima u kojima smo se kretali dug je smanjen za 78.000 KM što je veliki rezultat“, istakao je Šešelj, te dodao da je ova zdravstvena ustanova uspjela nabaviti dva saniteta, prenosivi ultrazvuk i prenosivi rendgen, a uskoro će dobiti i stacionarni rendgen od Ambasade Norveške.

On je naveo da je ovim uvećan kapital Doma zdravlja za 700.000-800.000 KM, te dodao da je ovoj zdravstvenoj ustanovi potrebna veća pažnja obje lokalne zajednice, odnosno moraju se više uključiti u rješavanje njenih problema.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu iz ovog doma zdravlja je otišlo sedam ljekara na specijalizaciju, tako da su na njihova mjesta morali biti zaposleni novi ljudi, zbog pandemije virusa korona.

Šešelj je rekao da je Dom zdravlja dobio 150.000 KM više od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, jer je registrovan još jedan tim porodične medicine, zbog velikog priliva stranovništva u ovu lokalnu zajednicu.

Odbornik SDS-a Natko Sudžuka rekao je da je ova stranka podržala odluke koje se odnose na izgradnju vrtića, strategiju razvoja opštine, te dodao da je neusvajanje izvještaja Doma zdravlja klasično kažnjavanje „neposlušnog kadra“.

„Izvještaj direktora je dobar. Nije mi jasno da čak nije podržan ni plan Doma zdravlja. Ovdje je pitanje šta ćemo ako dođe do otpuštanja ili smjene direktora ove zdravstvene i on tuži opštinu, s obzirom na to da je Upravni odbor prihvatio izvještaje“, rekao je Sudžuka i dodao da bi u tom slučaju Šešelj dobio na sudu, a samim tim bi se povećali finansijski troškovi Doma zdravlja.

Odbornici su usvojili informaciju o vodosnabdijevanju i snabdijevanju električnom energijom na području opštine u prošloj godini, odluke o dodjeli poslovnog prostora na privremeno finansiranje, o dopuni odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare