Usvojen Zakon o upotrebi srpskog jezika i zaštiti ćirilice

0

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije danas su jednoglasno usvojili Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, koji uređuje širu upotrebu srpskog jezika i mjere za zaštitu ćirilice kao matičnog pisma.

Mjere za zaštitu i očuvanje ćiriličkog pisma imaju dvojaki karakter, prvi je obavezujući, da svi subjekti sa većinskim javnim kapitalom moraju da koriste ćirilicu, a drugi stimulativni, jer predviđa olakšice za privatni sektor, prije svega, medije, koji se odluče za ćirilicu.

Zakon predviđa i širenje kruga onih koji su u obavezi da koriste to pismo, pa se navodi da će ćirilica biti obavezna u organima javne uprave i privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom.

Kulturne i druge manfestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraće da imaju logotip ispisan ćirilicom.

U Zakonu se pominju i predviđene i administrativne olakšice za aktere u privatnom sektoru koji bi koristili ćirilicu, a koje bi trebalo naknadno urediti izmjenama poreskih zakona.

Ovim aktom je predviđeno i osnivanje Savjeta za srpski jezik, koji će biti nadležan da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenje mjera usmjerenih na zaštitu i očuvanje ćiriličkog pisma.

Zakon ima 11 članova i upućen je u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, kako bi bio simbolično usvojen danas, na praznik Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Gotovo isti zakon danas je usvojen i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i to na dan kada Srbija i Srpska obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Vlade Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

Inicijativa za donošenje ovog zakona istovremeno u parlamentima Srbije i Republike Srpske potekla je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Poslanička grupa Saveza vojvođanskih Mađara podnijela je amandmane čija je suština da obavezno ćiriličko pismo u slučaju srpskog jezika neće uticati na službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina.

Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković rekla je tokom skupštinske rasprave da nema „nikakve bojazni da ovim jezikom i zaštitom ćiriličkog pisma neko pokušava da ugrozi bilo koje pismo i jezik nacionalnih manjina“.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Sputnik – Lola Đorđević)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments