Usvojen rebalans budžeta od 15 miliona KM

0
Usvojen rebalans budžeta od 15 miliona KM

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je danas odluku o rebalansu budžeta od 15 miliona KM, što je za pet miliona više od planiranog.

Načelnik opštine LJubiša Ćosić rekao je novinarima da rebalansirani budžet obuhvata pet miliona kreditnih sredstava, od čega su tri miliona namijenjena za vraćanje starih kredita, a ostatak za investicije.

On je naveo da, kada je riječ o investicijama, 800.000 KM se odnosi na sportsku dvoranu, 300.000 KM za novi gradski park u Hilandarskoj ulici, 700.000 KM za Ulicu Dečanska, 200.000 KM za ulicu u poslovnoj zoni i jedan dio za asfaltiranje lokalnih saobraćajnica.

Prema njegovim riječima, iznos od 10 miliona KM u budžetu, a sastavljen je od poreskih, neporeskih i ostalih primitaka, malo je prekomponovan i biće iskorišten za investicione projekte.

Veliku pažnju odbornika na današnjoj sjednici izazvao je izvještaj o radu načelnika opštine, kao predsjednika Skupštine akcionara u javnim preduzećima.

Ćosić je ocijenio da su sva preduzeća stabilna, ali da se jedan broj nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji zbog naslijeđenih dugovanja.

Odbornici su podržali usvajanje regulacionog plana “Centar tri”, koji će sadržavati stambeno-poslovni prostor i dio za rekreaciju, a planirana je i izgradnja jezera za koje će u narednom periodu biti utvrđen dotok vode, te njegovo saniranje i uređenje.

“Nadam se da će odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo, koje se takođe kreditno zadužuje, na svojoj sjednici podržati naše pismo namjere u kojem ih molimo da nas uvrste sa 300.000 KM za finansiranje na uređenju ovog jezera koje će biti rekreativna atrakcija”, dodao je Ćosić.

Nezavisni odbornik Dejan Šantić kritikovao je način usvajanja izvještaja o radu načelnika opštine kao predsjednika Skupštine akcionara u javnim preduzećima.

“Ove godine je prvi put onemogućeno da se o svakom preduzeću vodi posebna rasprava i posebno izjašnjavanje odbornika, čime smo mi iz opozicije bili uskraćeni da kvalitetno vodimo raspravu. Danas smo to imali u jednom izvještaju, a riječ je o pet preduzeća koja se nalaze u ovoj opštini”, izjavio je Šantić.

Šef Kluba odbornika SDS-a i PDP-a u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Milan Kovačević smatra da je izvršenje budžeta u prvih pet mjeseci ove godine od 28,60 odsto, veoma loše što, kako je rekao, pokazuje da rukovodstvo opštine vodi slabu finansijsku politiku.

Ispred Kluba odbornika na čijem je čelu, Kovačević je poručio načelniku opštine da vodi odgovornu i stabilnu budžetsku politiku da u narednu godinu na bi ušli sa deficitom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments