Usvojen prostorni plan grada Istočno Sarajevo

0

Usvojen prostorni plan grada Istočno Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO – Odbornici Skupštine Istočnog Sarajeva na jučerašnjoj sjednici usvojili su prostorni plan grada za period do 2015. godine. Kako je rekla samostalni stručni saradnik za urbanističko planiranje grada u Administrativnoj službi grada Biljana Marković, izrada je trajala nešto duže, jer se čekalo na usvajanje prostornog plana Republike Srpske.

 – Ovim su stvoreni bitni preduslovi da se ostvari harmoničan razvoj grada na cijeloj njegovoj teritoriji, odnosno na području svih šest opština koje ga čine. Na cijelom prostoru grada definisane su površine za razvoj industrije, poljoprivrede, turizma i kompletne privrede, sa posebnim naglaskom na ekologiju, odnosno zaštitu vode, vazduha i biljnog pokrivača – rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da su stvoreni preduslovi za donošenje planova nižeg reda, odnosno prostornih planova opština.

Rukovodilac tima za izradu prostornog plana Istočnog Sarajeva Branislav Bijelić je kazao da je riječ o strateškom dokumentu.

– Između ostalog predviđeno je 37 urbanih područja, nekoliko proizvodno-poslovnih zona poput poslovne zone u Vojkovićima, Sumbulovcu, Ljubogošti, na Podromaniji i jedna na području Rogatice. Za saobraćajnu infrastrukturu bitan je aerodrom na Sokocu, brzi put Lukavica – Pale – Rogatica – Višegrad, brzi put Sokolac – Bijeljina koji će biti glavne arterije istočnog dijela RS – kazao je Bijelić.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare