Usvojen program rada gradonačelnika i gradske uprave

0

ZVORNIK – Skupština grada Zvornika jednoglasno je usvojila danas Program rada gradonačelnika i Gradske uprave Zvornik za 2016. godinu, u kojoj će početi realizacija 20 kapitalnih projekata.
Vršilac dužnosti zamjenika gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović rekao je da će ovi projekti donijeti višestruku dobit gradu i zato su Program rada podržali svi odbornici.

„Realizacija većine ovih projekata počeće u prvoj polovini godine, od kojih su, između ostalih, zamjena cjevovoda i asfaltiranje dijela gradskih ulica, izgradnja bazena Sopotnik, gradnja obaloutvrda na rijekama, kružnog toka i stajališta Karakaj, te rješavanju pitanja parkinga i uvođenje parking servisa u gradu“, rekao je Ivanović.

On je dodao da je predviđeno da se realizuje CEB projekat, uspostavi video nadzor u gradu, izgradi most u naselju Ulice, uradi kanalizacija u Tabancima, vodovod u Tršiću i na području naselja Lokanj i Pilica, izvrši rekonstrukcija Opšte bolnice, sanacije klizišta, kao i drugi projekti.

Ističući da su za većinu projekata sredstva obezbijeđena, Ivanović je rekao da će biti i drugih projekata koji se direktno finansiraju iz gradskog budžeta kao što su izgradnja i rekonstrukcija putne infrastrukture po mjesnim zajednicama i izgradnja mjesnih kancelarija.

U Programu rada istaknuto je da se dobijanjem statusa grada krajem prošle godine Zvornik formalno definisao kao centar regije Birač, a osim vraćanja Centra javne bezbjednosti, jedan od najvažnijih ciljeva u 2016. godini biće aktivnosti na iznalaženju mogućnosti za dobijanje određenih institucija.

Naglašeno je da će Gradska uprava biti pokretač aktivnosti u stvaranju i poboljšanju ukupne ekonomske situacije kroz podršku lokalnom ekonomskom razvoju, javnom i transparentnom izvršenju budžeta i stvaranju partnerstva između Grada, privrednog i nevladinog sektora.

Biće nastavljeno finansiranje i realizacija programa zapošljavanja pripravnika visoke i više stručne spreme.

Odbornici Skupštine grada usvojili su i Izvještaj o radu načelnika opštine i Opštinske uprave Zvornik za prošlu godinu, a Ivanović je rekao da je uložen određen napor kako bi se realizovalo sve ono što je Programom za 2015. godinu bilo predviđeno.

„To su odbornici prepoznali tako da su Izvještaj o radu načelnika opštine i Opštinske uprave za 2015. godinu jednoglasno usvojili“, ocijenio je Ivanović i dodao da za ono što se nije uspjelo do kraja realizovati uglavnom postoje opravdani razlozi.

U Izvještaju je istaknuto dobijanje statusa grada Zvornik što je veliki korak za lokalnu upravu, građane i regiju, a prije svega stvorile su se pretpostavke za vraćanje određenih institucija u Zvornik.

U protekloj godini završeni su radovi na izgradnji vodovodnog sistema „Zvornik – Sjever faza 2“, u okviru kojeg je izgrađeno sedam rezervoara za vodu, 13 stanica za prepumpavanje vode, oko 30.000 metara cjevovoda na koji je priključeno 456 novih potrošača.

Vođene su i aktivnosti na realizaciji projekata vodovoda i kanalizacije koji se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke /EIB/ i granta EU. Tendersku dokumentaciju za izvođenje radova pripremiće tim stručnjaka EIB-a početkom ove godine.

U 2015. godini iz budžeta opštine finansirana je izrada projektne dokumentacije za saniranje klizišta u Boškovićima, a sufinansirana je i izrada projektne dokumentacije za sanaciju i izradu obaloutvrda na Drini, Sapni, Hoči i Zlatici, kao i kanalske mreže Tršić-Tabanci.

Angažovanjem Oružanih snaga BiH izvršena je sanacija klizišta i lokalnih puteva u 15 mjesnih zajednica. Opština je kao sufinansijer putem nadležnih službi vodila aktivnosti na čišćenju terena od mina, a u prošloj godini očišćeno je 76.700 metara kvadratnih terena.

Iz budžeta opštine Zvornik izdvojena su znatna sredstva za sufinansiranje izgradnje ambulante u Čelopeku i rekonstrukcije dijela Doma zdravlja, kao i za kupovinu novog vatrogasnog vozila za Službu profesionalne vatrogasne jedinice.

U okviru Programa opštinskih podsticaja razvoju poljoprivredne proizvodnje iz opštinskog budžeta izdvojeno je 185.000 KM. U infrastrukturu školskih objekata u 2015. godini opština Zvornik uložila je 100.000 KM. Lokalna uprava je finansirala i zapošljavanje 51 pripravnika u privrednim društvima i ustanovama u iznosu 180.000 KM.

Sa 140.000 KM stipendirano je 227 studenata, a lokalna uprava je kroz subvencioniranje prevoza učenika osnovnih i srednjih škola izdvojila 132.000 KM.

Za prvo i drugorođeno dijete, gdje su majke nezaposlene, te za treće i četvrtorođeno dijete, kao i na ime jednokratnih pomoći za višečlane porodice iz budžeta je izdvojeno ukupno 82.000 KM. Za pet bračnih parova za sufinansiranje jedne procedure vantjelesne oplodnje izdvojeno je 20.000 KM.

Lokalna uprava je zajedno sa UNICEF-om i drugim donatorima osnovala Centar za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima za šta je izdvojila 20.000 KM, dok je za projekat Narodne kuhinje izdvojeno 42.000 KM.

Nastavljena je i realizacija projekata i aktivnosti iz „Strategije integrisanog razvoja opštine Zvornik“. Do kraja 2015. godine evidentirana je, popisana i procijenjena opštinska imovina u vrijednosti 78.137.663 KM.

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine doneseni su Statut grada Zvornika i Poslovnik Skupštine grada, što je bilo neophodno nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donijela zakon na osnovu kojeg je opština Zvornik dobila status grada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare