Usvojen prijedlog zakona o zaštiti ćirilice

0

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas Prijedlog zakona o upotrebi jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, koji uređuje upotrebu srpskog jezika i mjere za zaštitu ćirilice kao matičnog pisma, i uputila ga Skupštini Srbije na usvajanje.

Ovim zakonskim prijedlogom definisano je utvrđivanje dodatnih mjera, čiji je cilj njegovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrijednosti, i šira upotreba ćirilice u javnom životu, s obzirom na njen istorijski, kulturni i identitetski značaj, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Prijedlog zakona, koji je usvojen na prijedlog Ministarstva kulture i informisanja, predviđa obavezujuće i stimulativne mjere za zaštitu ćirilice.

Obavezujuće mjere šire krug subjekata koji su u obavezi da koriste ćirilicu i po ovom zakonu to bi bili svi subjekti koji posluju ili obavljaju djelatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala.

Obaveza upotrebe ćirilice već je predviđena Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama za državne, pokrajinske i lokalne organe vlasti, javna preduzeća i javne službe.

Mjere stimulativne prirode prvenstveno su usmjerene na privatni sektor, kao i na sredstva javnog informisanja u privatnom vlasništvu, s obzirom na njihov značaj u javnom životu, i odnose se na mogućnost ustanovljavanja poreskih i drugih administrativnih olakšica za subjekte u privatnom sektoru koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćirilicu.

Predviđeno je i da manifestacije kulture i druge manifestacije, koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava, moraju imati logo ispisan na ćirilici, u skladu sa propisima prema kojima se organizuju.

Predviđeno je i osnivanje posebnog savjeta Vlade za srpski jezik, koji će sa stručnog stanovišta pratiti i analizirati stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mjera radi zaštite i očuvanja ćirilice, kao matičnog pisma, te predlagati preporuke, prijedloge i mjere za unapređenje stanja.

I Vlada Republike Srpske utvrdila je danas u Banjaluci po hitnom postupku Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Planirano je da 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, Srbija i Srpska usvoje zakon o zaštiti ćirilice.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Sputnik Srbija)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments