Usvojen polugodišnji budžetski izvještaj – povećani grantovi Vlade Srpske

0
Postavljen video-nadzor zahvaljujući anonimnom donatoru

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su u četvrtak polugodišnji izvještaj o izvršenju opštinskog budžeta u visini od 4.240.717 KM, što je 30,42 odsto od godišnjeg plana.

Budžet za 2018. godinu projektovan je na 13.940.000 KM, a uključuje i kreditno zaduženje od 2.500.000 KM za izgradnju vrtića, te 400.000 KM od povrata PDV-a od druge faze rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije – prihode koji će biti realizovani u drugoj polovini godine.

Od godišnjeg plana, realizovano je 47 odsto poreskih i 34 odsto neporeskih prihoda, a u odnosu na isti period prošle godine ovi prihodi uvećani su za 395.000 KM.

Iz eksternih prihoda, prije svega od Vlade Republike Srpske, ali i od međunarodnih organizacija, u opštinski budžet za prvih šest mjeseci slilo se 410.000 ili 58,6 odsto od godišnjeg plana.

Načelnik odjeljenja za finasnije Mirjana Davidović rekla je da su ovi prihodi u međuvremenu narasli na gotovo milion KM, jer je Vlada Srpske u ovoj godini odobrila dodatna sredstva za obnovu mosta na Drini, ali i za elektrifikaciju Industrijske zone u Brodu na Drini.

Na sjednici su usvojeni izvještaji opštinskih inspekcija – tržišne, zdravstveno-sanitarne, urbanističko-građevinske, vodne i komunalne policije.

Odbornici su sugerisali inspektorima da je potrebna veća kontrola izvlačenja šljunka iz vodotokova, prijavljivanja broja noćenja u rafting-kampovima, zdravstvene ispravnosti namirnica u trgovinama i na pijaci, odlaganja kabastog otpada i formiranja divljih deponija, kao i javnih građevinskih radova, nakon kojih gradilišta nerijetko ostaju neuređena.

Odbornici su jednoglasno usvojili izvještaj o radu Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” i program rada za 2018/2019. godinu, te pohvalili sistematičan i inovativan pristup ove ustanove u radu sa djecom.

Razmatrane su i informacije o upisu djece u prve razrede osnovnih i srednjih škola, o stipendiranju studenata, kao i o stanju bezbjednosti na području opštine, koje je Policijska stanica Foča ocijenila kao zadovoljavajuće.

Pod tačkom razno, odbornik Dragoslav Stanojević pokrenuo je inicijativu da se pomogne starijem bračnom paru Slavku i Bori Simović iz sela Brusna, roditeljima poginulog borca, kojima je u noći između petka i subote, 19. i 20. oktobra, izgorjela štala, pomoćni objekti, kačara i svinjac sa dvije svinje.

“Potrebno je očistiti zgarište, da se pošalje građevinska mašina, jer je riječ o starijem bračnom paru koji to sami ne mogu uraditi. Sami su i bespomoćni”, rekao je Stanojević i pozvao kolege odbornike da se uključe u akciju prikupljanja novca za pomoć ovoj porodici.

Načelnik opštine Radisav Mašić zahvalio je odborniku Stanojeviću na ovoj inicijativi i na tome što je i njega prethodno obavijestio, te istakao da će lokalna uprava pomoći ovoj porodici, kao i da je već formirala komisiju koja će izaći na teren.

“Poslaćemo i mašinu `skip` koja će očistiti zgarište, a opština će iz budžeta pomoći da se toj porodici nadoknadi bar dio izgubljenog. Želja nam je da se porodica ne osjeća ostavljenom i da svi mi, koliko možemo, doprinesemo da lakše prebole nevolju”, rekao je Mašić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments