Usvojen plan odbrane od poplava

0

ZVORNIK – Gradski štab za vanredne situacije Zvornik danas je usvojio Plan odbrane od poplava i Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spašavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru na području Zvornika u ovoj godini.
Plan je usvojen na radno-svečanom sastanku, održanom povodom 1. marta – Međunarodnog dana civilne zaštite.

Načelnik Gradskog štaba Rajko Jurošević istakao je da je mnogo urađeno na preventivnom planu sa ciljem zaštite od poplava i požara.

„Grad Zvornik izdvojio je dosta novčanih sredstava da bi se sanirale posljedice poplava iz 2014. godine, uradio mnogo na preventivnom djelovanju u ovoj oblasti, te aktivno radio na zaštiti od požara“, rekao je Jurošević.

On je napomenuo da je Gradski štab razmatrao i probleme zaostalih mina i velikog broja klizišta na području Zvornika.

Član Štaba za vanredne situacije Boško Kojić rekao je da je u proteklom periodu izvršeno interventno čišćenje korita rijeke Sapne od rastinja i uklanjanje nanosa na području Čelopeka, Karakaja, Đulića i Petkovaca, kao i produbljivanje korita Sapne od mosta za naselje Ulice do njenog ušća.

On je dodao da je izvršena regulacija korita ove rijeke na području Šetića, te ispravljanje i regulacija dijela korita rijeke Hoče, dok je rađeno i na regulaciji korita Sapne u Sopotniku, a izvođeni su i radovi na Jaseničkoj i Pađinskoj rijeci.

Izrađena je projektna dokumentacija za zaštitu naselja Ekonomija i Terminal sa djelimičnom regulacijom rijeka Drine, Sapne i Hoče, kao i projektna dokumentacija sanacije i rekonstrukcije obaloutvrde rijeke Drine na području mjesnih zajednica Tršić i Tabanci.

Kojić je podsjetio da je izrađena i projektno-tehnička dokumentacija regulacije dijela korita rijeke Sapne u naseljenim mjestima Cer i Jardan.

„U okviru aktivnosti zaštite od poplava potpisan je Memorandum sa ‘Vodama Srpske’ i izrađena projektno-tehnička dokumentacija za zaštitu dijela naselja Ekonomija od velikih voda rijeke Drine i Sapne i unutrašnjih voda, kao i projekat zaštite dijela naselja Terminal od velikih voda rijeka Drine i Hoče i unutrašnjih voda“, rekao je Kojić.

Na rijeci Sapni biće izgrađen novi most koji vodi za naselje Ulice čime će biti riješeno usko grlo na rijeci Sapni, kao i kvalitetniji pristup naselju. Radovima će, osim Sapne, Hoče i Drine, biti obuhvaćena i rijeka Zlatica koja protiče tunelskom cijevi ispod Zvornika.

Član Štaba Slaviša Milić saopštio je da je u 2015. godini, zahvaljujući Gradskoj upravi Zvornik i Vatrogasnom savezu Republike Srpske, kupljeno novo vatrogasno vozilo, pumpa za crpljenje vode, 18 naprtnjača, motor za čamac, setovi za spašavanje iz saobraćajnih nezgoda, set za razvaljivanje vrata i druga oprema.

Najavljujući da će u narednih petnaestak dana biti isporučena dva čamca sa pratećom opremom, Milić je rekao da je u proceduri nabavka uniformi i kombinezona za pripadnike Profesionalne vatrogasne jedinice.

Milić je najavio da je u ovoj godini u planu i nabavka još jednog, manjeg vatrogasnog vozila za gašenje šumskih požara.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare