Usvojen Nacrt strategije razvoja grada do 2029. godine

0

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su na današnjoj tematskoj sjednici Nacrt strategije razvoja grada od 2023. do 2029. godine koja podrazumijeva jednak razvoj svih šest gradskih opština.

Rukovodilac Tima za izradu strategije Predrag Mlinarević rekao je da dokument predviđa pet strateških pravaca razvoja grada – privreda naslonjena na prirodne resurse, naučno-inovativni segment, zatim poljoprivreda, turizam, zasnovan na zdravoj sredini, te sticanje statusa prijestonice Republike Srpske.

On je naveo da se prvi pravac odnosi na definisanje rasta u privredi i korištenje ljudskih resursa jer u gradu ima osam fakulteta sa oko 5.000 studenata, od kojih je polovina izvan grada.

Mlinarević je naglasio da taj resurs treba iskoristiti kako bi se podstakle
industrije zasnovane na znanju, odnosno start-apovi iz domena informacionih tehnologija. On je dodao da je predviđena izgradnja naučno-tehnološkog parka koji će biti infrastrukturna osnova i gdje će biti smješten veliki broj preduzeća.

„Drugi dio se odnosi na osnivanje slobodne ekonomske zone, što bi doprinijelo
da se privuku strani investitori, a njih poveže domaća privreda čime bi se povećao stepen finalizacije, generisala nova radna mjesta i obezbijedio veći obim proizvodnje“, rekao je Mlinarević, koji je i profesor Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da treći pravac razvoja predviđa osnivanje turističko-poljoprivrednog klastera s ciljem povezivanja individualne poljoprivredne proizvodnje sa turizmom, tako da bi svi ti proizvodi bili plasirani kroz turizam i tako omgućena održivost poljoprivredne proizvodnje.

„Kada se to integriše sa turizmom, onda dobijate siguran plasman proizvoda kroz veće cijene“, objasnio je Mlinarević.

On je ukazao da su ekološki projekti, dekarbonizacija i zeleni grad veoma važni za prepoznatljivu turističku destinaciju sa unaprijeđenom ponudom koja neće biti isključivo bazirana na Jahorini, već sa disperzijom tih turističkih centara duž grada, njihovom aktivacijom i razvojem specifičnih oblika turizma, za šta postoje kapaciteti.

Mlinarević napominje da, osim ovih ekonomskih ciljeva, postoji i jedan simboličkog karaktera koji se odnosi na sticanje statusa prijestonice.

„To je povezano i sa ustavnim principima usvojenim u Narodnoj skupštini Srpske krajem 2021. godine kojima je predviđena izmjena Ustava koja pretpostavlja da prijestonica bude Istočno Sarajevo, odnosno Pale, a mi smo u strateškom cilju prepoznali Istočno Sarajevo“, istakao je Mlinarević.

On je rekao da je važno da se taj status do sjednica Narodne skupštine valorizuje od rezidencijalnih objekata, dijela DKP mreže koji bi svoje sjedište imali u gradu Istočno Sarjevo, što bi afirmisalo i druge institucije da se premjeste u grad.

Mlinarević je naveo da grad Istočno Sarajevo ima oko 66 odsto stanovnika u dobu od 15 do 64 godine, što je pozitivna starosna struktura koja daje osnov za razvoj u budućnosti, kao i pozitivne unutrašnje migracije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare