Usvojen nacrt rebalansa gradskog budžeta od 11.876.536 KM

3

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su na današnjoj sjednici nacrt rebalansa ovogodišnjeg gradskog budžeta u iznosu od 11.876.536 KM, koji je veći za 16,90 odsto u odnosu na prvobitni plan ili 1.716.536 KM.

Skupština je usvojila i izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, koji je ostvaren u iznosu od 13.221.563 KM.

Ukupni budžetski rashodi i izdaci u prošloj godini realizovani su u iznosu od 12.203.866 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić istakao je da je današnja prva redovna sjednica Skupštine grada pokazala da će izabrani odbornici raditi na dobrobit građana.

On je zahvalio predstavnicima i vlasti i opozicije za kvalitetne diskusije.

Ćosić je istakao da je u protekloj godini u budžetu ostvaren suficit i za to zahvalio prethodnoj Gradskoj upravi jer, ukoliko se vodi finansijska disciplina, budžet je uvijek usmjeren ka suficitu.

On je naglasio da su se prilikom izrade nacrta rebalansa budžeta za ovu godinu okrenuli prihodima koji se odnose na komunalnu taksu i naknadu, te turističku taksu, koja je povećana.

„Ovim rebalansom odlučili smo da pomognemo izgradnju glavnog projekta za zgradu Rektorata i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu sa 50.000 KM, koje ćemo raditi zajedno sa opštinom Istočno Novo Sarajevo, a isto tako ćemo pomoći i realizaciju projekata u ostalim opštinama u sastavu grada“, rekao je Ćosić.

Ćosić je istakao da će se na jednoj od narednih sjednica raspravljati i o raspodjeli suficita i pomoći u realizaciji projekata u svakoj od šest opština.

„Naše strateško opredjeljenje je, a po osnovu broja stanovnika i teritorije grada, da nam pripada više sredstva od PDV-a od sadašnjih 6.200.000 KM, što dominantno utiče na budžet grada“, istakao je on i dodao da će, ako se izbore da ove ili iduće godine povećaju ta sredstva, to sigurno biti usmjereno u oblasti za koje su i namijenjena.

Ćosić je rekao da je najbitnije da postoje zdrave i stabilne gradske institucije, što one u ovom momentu jesu, ali moraju da ostvaruju prihod.

Govoreći o preduzeću „Gradska radio-televizija“, Ćosić je istakao da radio program dobro funkcioniše, ali da je potreban dobar portal, te dobra priča oko internet televizije, „Jutjub“ kanala, imajući u vidu mnogo masovnih medija.

„Vidjećemo koliko televizija opravdava svoju ulogu imajući u vidu da prelazimo u proces digitalizacije. Riječ je o televiziji koja nije naročito gledana“, istakao je on i dodao da je pred novim rukovodstvom veliki izazov.

Za vršioca dužnosti direktora „Gradske radio-televizije“ Istočno Sarajevo izabrana je Nataša Bogdanović Trifković, kao i novi Nadzorni odbor.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Srajveo Branko Koroman izrazio je zadovoljstvo današnjom radnom atmosferom jer i vlast i opozicija moraju zajedno raditi i doprinositi u radu Skupštine grada.

Koroman je naglasio da je danas usvojena informacija o vodosnabdijevanju u kojoj je naglašeno da postoje gubici u preduzećima i da će se raditi na odvajanju otpadnih i voda od padavina, te vršiti njihovo prečišćavanje.

Šef Kluba odbornika SDS-a Goran Šehovac istakao je da je današnja sjednica pokazala da će odbornici SDS-a, zajedno sa svojim kolegama, uvijek glasati za odluke, ko god ih predloži, koje su interesu grada Istočno Sarajevo.

Kada je riječ o nacrtu rebalansa budžeta, Šehovac je rekao da su odbornici SDS-a bili uzdržani pošto imaju sumnju da neće biti moguće ostvariti planirane prihode.

„Imamo bojazan da je namjerno povećan prihod da bi se više trošilo“, rekao je on i dodao da će SDS uložiti amandamane na rebalans.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Čini mi se da Pale ostaju bez još jedne televizije:Govoreći o preduzeću “Gradska radio-televizija”, Ćosić je istakao da radio program dobro funkcioniše, ali da je potreban dobar portal, te dobra priča oko internet televizije, “Jutjub” kanala, imajući u vidu mnogo masovnih medija.
“Vidjećemo koliko televizija opravdava svoju ulogu imajući u vidu da prelazimo u proces digitalizacije. Riječ je o televiziji koja nije naročito gledana”, istakao je on i dodao da je pred novim rukovodstvom veliki izazov.

kad ne bi bili zaposljavani stranacki botovi mozda bi se nesto i moglo uraditi

Tako je! Nastavlja se sa uništenjem i ono malo institucija što je ostalo u Pakama. Direktiva iz VRHA!