Home Novosti Grad Istočno Sarajevo Usvojen Nacrt budžeta za narednu godinu

Usvojen Nacrt budžeta za narednu godinu

Usvojen Nacrt budžeta za narednu godinu

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su Nacrt budžeta za 2023. godinu, koji je planiran u iznosu od 14.274.610 KM, te Nacrt rebalansa budžeta grada za 2022. godinu od 16,5 miliona KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da se budžet oslanja na prihode od PDV-a i iz toga se finanira sa 80 odsto, a ostatak prihoda je obezbijeđen od subvencije Vlade Republike Srpske u iznosu od 1,5 miliona KM.

„Postoji dio sredstava koji prikupljamo od naknade za građevinski materijal koji je dat u nekom prethodnom periodu. Iz tih sredstava servisiramo ratu kredita u iznosu od 1,04 miliona KM“, izjavio je Ćosić novinarima, te dodao da je kareakteristika tekuće godine da je u drugom rebalansu najveći budžet grada, od kada on postoji.

On je naveo da je dio sredstava usmjeren Srpskoj pravoslavnoj crkvi i nevladinim organizacijama, a da je za sportska udruženja izdvojeno 442.000 KM, što je više nego zajedno 2018, 2019. i 2020. godine.

Što se tiče budžetskih korisnika, Ćosić je rekao da davanja ostaju nepromijenjena i stabilna, te izrazio zadovoljstvo što će u budžetu za narednu godinu biti i infrastrukturna komponenta, navodeći da se nastavljaju svi kapitalni projekti.

„Definitivno završavamo Memorijalni kompleks posvećen Srbima civilima stradalim u 20. vijeku, radovi počinju u martu-aprilu naredne godine. Počinjemo radove na Parku velikana srpskog zdravstva u okviru Bolnice `Srbija`, kreće i rekonstrukcija glavne saobraćajnice u Sokocu, izgradnja kanalizacionog kolektora u Knežini“, dodao je Ćosić, koji se nada da će Vlada obezbijediti sredstva za završetak muzeja na Palama.

On je naveo da bi trebalo da krene i izgradnja zgrade Gradske uprave u Palama površine između 1.500 i 2.000 metara kvadratnih, za koju je planirano da bude završena 2024. godine, a trebalo bi da košta između dva i dva i po miliona KM-

Tu bi bile smještene gradske organizacije i firme – Turistička organizacija grada, Radio-televizija, sve inspekcijske službe i jedan broj vatrogasaca.

Govoreći o informaciji o proglašenju Parka prirode „Trebević“ koju su odbornici usvojili, Ćosić je rekao da će do iduće sjednice odbornicima biti ponuđen poslovni plan koji se odnosi na koncept upravljanja parkom.

„Naš prijedlog je da grad, zajedno sa opštinskim upravama Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada, osnuje preduzeće koje će upravljati područjem ovog parka prirode“, pojasnio je Ćosić i dodao da bi se tako mogli obezbijediti prihodi.

Predsjednik Skupštine grada Branko Koroman rekao je da je rebalansom budžet na tekuću godinu povećan za oko četiri miliona KM, te da je riječ o radovima i aktivnostima Uprave grada koje su zahtijevale njegovo povećanje.

„Nije došlo do zabrane bilo kakve gradnje u Parku prirode `Trebević`, već će se sve raditi u skladu sa regulacionim planovima. U skladu sa regulacionim planovima se radi i na Trebeviću i na Jahorini“, istakao je Koroman.

On je dodao da je danas bilo riječi i o zaštiti životne sredine, podsjetivši da je Sarajevo, sa kojim su povezani, zimi jedan od najzagađenijih gradova.

Prema njegovim riječima, na pet lokacija na području Istočnog Sarajeva izmjereno je zagađenje veće četiri do pet puta od dozvoljenog, na šta utiču izduvni gasovi iz automobila i individualna ložišta.

„Pred nama je velika aktivnost da bi to smanjili na normalnu mjeru, da ne bi došlo u pitanje zdravlje naših stanovnika“, istakao je Koroman, te dodao da je bitno da se na sondama prošire mjerni kapaciteti da bi se mogla mjeriti i koncentracija sumpor-dioksida, karbon-monokida, azotnih oksida kako bi se dobila prava slika o stepenu i kvalitetu vazduha.

Odbornik SDS-a Predrag Šarović rekao je da su njegove kolege iz stranke bili suzdržani prilikom glasanja za nacrte rebalansa budžeta za tekuću i budžeta za narednu godinu, jer smatraju da su sredstva iz ovogodišnjeg budžeta „trošila za finansiranje političke kampanje“.

Kada je riječ o Parku prirode „Trebević“, Šarović je rekao da su i tu bili uzdržani, jer je trebalo proglasiti prvo park prirode „Jahorina“ i dodao da odbornici SDS-a podržavaju osnivanje preduzeća koje će upravljati Parkom prirode „Trebević“.

Odbornici su usvojili informacije o stanju u oblasti srednjeg obrazovanja na području grada Istočno Sarajevo, te u oblasti informisanja, kao i izmjene i dopunnj Odluke o kategorizaciji ugostiteljskih objekata, Odluka o inspekcijama grada, te Odluke taksi-prevozu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Želimo čuti Vaše mišljenje. Molimo komentarišite!x