Usvojen Nacrt budžeta za 2022. od gotovo 16 miliona KM

5

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su danas Nacrt budžeta opštine za 2022. godinu u iznosu od 15.940.000 KM.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da je skupštinska većina usvojila Nacrt budžeta, da su se vodili time da obuhvate sve prioritetne stavke i da podjednako budu zastupljena ulaganja u kulturu, sport, putnu infrastrukturu, socijalne kategorije i druge oblasti.

„U narednom periodu, do pripreme konačnog prijedloga budžeta, vodićemo računa da u njega unesemo ono što zaista ima smisla i da u okviru te cifre pokušamo da maksimalno izvučemo sve u korist građana opštine Pale“, istakao je Jugović.

Jednoglasnu podršku dobio je prijedlog odluke o usvajanju urbanističko-tehničkih uslova za rekonstrukciju šestosjedne žičare Poljice.

Jugović je naglasio da je to jedna od najznačajnijih odluka kada je riječ o regulacionim planovima, gdje je dato pozitivno mišljenje da se umjesto šestosjeda izgradi gondola.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina rekao je da je bilo konstruktivnih prijedloga opozicije na Nacrt budžeta za iduću godinu.

„Nikada nećemo biti u situaciji da jednim budžetom riješimo sve probleme, a u skladu sa pristiglim zahtjevima iz mjesnih zajednica od građana po nekom prioritetu ih rješavamo i uklapamo se u raspoloživa sredstava, kako je moguće. Ne mogu da shvatim pojedine komentare odbornika koji ne razumiju kako se puni budžet, jer oni pričaju samo o pražnjenju, realizaciji i zanemaruju punjenje budžeta“, naveo je Škipina.

On je podsjetio da lokalna zajednica još nije izašla iz perioda uzrokovanog virusom korona, koji je u značajnoj mjeri smanjio prihode, pa se za sve krive opština i Opštinska uprava.

„Niko ne želi sagledati konkretno, realno probleme i šta je čija nadležnost. Ako sprovedemo proceduru javnih nabavki za neki postupak ili sanaciju puta, a on nije realizovan, to nije do nas nego do izvođača radova. Nekada je u pitanju viša sila, sama komplikovanost procedure, javnih nabavki, gdje ponuđači jedni drugima obaraju tendere“, objasnio je Škipina i dodao da treba biti malo realniji.

Prema njegovim riječima, svi imaju isti interes da opština Pale ide naprijed, da se razvija i u tom smislu treba i raditi.

Opozicija koju čine odbornici SDS-a, PDP-a i DNS-a bila je uzdržana o pitanju glasanja za Nacrt budžeta za 2022. godinu, posebno se osvrćući na aktuelno pitanje poreskih prihoda od dobitaka od igara na sreću.

Odbornik SDS-a Marko Sikima ocijenio je da je Nacrt plana budžeta za narednu godinu potrošački i da će do naredne sjednice, kada na dnevnom redu bude Prijedlog budžeta, unutar kluba dogovoriti naredne korake.

„Što se tiče poreskih prihoda od dobitaka od igara na sreću, smatramo da je opština Istočno Novo Sarajevo prihodovala porez koji joj ne pripada na štetu drugih opština, jer su razlike od poreskih dobitaka u drugim opštinama ogromne“, rekao je Sikima.

On je naveo da je insistirao da Opštinska uprava Pale učini nešto o tom pitanju i dogovoreno je na sastanku šefova klubova odbornika da će na sljedećoj sjednici izaći sa zaključkom da opština Pale zaštiti svoj interes kada je riječ o tom porezu.

Na današnjoj sjednici, između ostalog, usvojeni su izvještaj o sprovedenim izborima u mjesnim zajednicama i informacija o stanju u oblasti obrazovanja u prošloj školskoj godini.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
5 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ima li u bužetu koja marka planirana za posipanje soli na lokalnim putevima ili se i dalje talizamo, pa ko preteče, preteče.

Imam primjedbu na rad odjeljenja za prostorno uredenje i komunalne poslove .Mislim da da nema odgovarajucu spremu a i stari je kadar PDP a.Na Jahorini uzimaju pare a nista ne vracaju.Sve su prebacili privatnicima od urbanizma do odrzavanja.Kroz rentu naplate ulicnu rasvjetu pa je prebaci opstini Trnovo da je odrzava.Tako smo bili 15 mjeseci bez rasvjete.prebacuju jedni na druge.rad kao spoljni saradnici i dr.

Preispitati rad odjeljenja za prostorno uredenje i komunalne poslove.

Vidi se da je Budžet razvojni??? Mnogo infrastrukturnih i drugih projekata koji će doprinijeti zapošljavanju??? A vidi se da će konačno biti izmješteno i s t o v a r i š t e građevinskog materijala i mašina ispred autobuske stanice!

ne moze to, to sluzi za zaposljavanje… lafo