Usvojen nacrt budžeta u iznosu od 15.392.000 KM

3

ISTOČNO SARAJEVO – Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo uvojili su danas Nacrt budžeta za narednu godinu koji je planiran u iznosu od 15.392.000 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima nakon sjednice da sastavni dio tog budžeta čini i kredit od oko 5.300.000 KM, tako da će budžet za 2019. godinu u suštini ostati na nivou ovogodišnjeg, odnosno, oko 10.000.000 KM.

“Naredna godina će biti obilježena realizacijom ovih kreditnih sredstava i uskoro ćemo pokrenuti proceduru izbora najpovoljnije banke. Nakon toga ćemo realizovati projekte koje smo planirali iz ovih kreditnih sredstava, tako da se nadamo da ćemo do početke nove građevinske sezone većinu planiranih poslova realizovati”, rekao je Vuković.

On je dodao da bi budžet trebalo da bude usvojen do 20. decembra.

Vuković je rekao da je za ovo kreditno zaduženje dobijena saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske, što je, kako je naveo, bilo očekivano, jer grad Istočno Sarajevo nije mnogo zadužen.

“Ovo kreditno zaduženje kojim će biti riješeni stari dugovi i realizovani projekti neće predstavljati opterećenje za Gradsku upravu, jer je koncipirano tako da visina rate kredita bude približna onoj koju već vraćamo”, naglasio je Vuković.

Budžetska sredstva grada za narednu godinu sastoje se od poreskih prihoda u iznosu od 6.102.000 KM, neporeskih prihoda u iznosu od 2.461.000 KM, grantova od 568.000 KM.

Transferi između i unutar jedinica vlasti iznose 24.000 KM, primici za nefinansijsku imovinu 170.000 KM, primici od finansijske imovine 745.000 KM, primici od zaduživanja 5.286.500 KM i ostali primici 35.000 KM.

Prema Vukovićevim riječima, odbornici su usvojili i Prijedlog rebalansa budžeta grada za ovu godinu u iznosu od 9.893.024 KM koji je u odnosu na Nacrt rebalansa budžeta povećan za 25.000 KM, s tim da je danas dobijena informacija da će Ministarstvo civilnih poslova BiH, umjesto jedne, na račun grada uplatiti dvije tranše namijenjene za Evropski olimpijski festival mladih /EJOF/, što je promijenilo budžetsku sliku za nekih 450.000 KM u prihodu i rashodu.

Na današnjoj sjednici odbornici su usvojili infomaciju o stanju u oblasti srednjeg obrazovanja na podučju grada za 2017/2018. godinu.

Vuković je poručio da je Gradska uprava planirala da iz kreditnih sredstava obezbijedi 350.000 KM za projekat izgradnje novog objekta gimnazije u Istočnoj Ilidži.

On je podsjetio da je Grad Istočno Sarajevo srednjoškolskim centrima iz suficita budžeta dodijelio 30.000 KM, a sredstva su raspoređena za realizaciju projekata koje su delegirali direktori tih centara, te da za potrebe materijalnih troškova svake godine bude izdvojeno 450.000 KM.

Odbornik SNSD-a Damjan Škipina rekao je da su odbornici ove stranke bili uzdržani kada je glasano o Nacrtu budžeta, ističući da će ovaj klub na narednoj sjednici, kada se pred odbornicima nađe prijedlog budžeta, amandmanski djelovati.

Na sjednici je usvojena i informacija o izgradnji infrastrukturnih objekata na području grada po prostorno-planskoj dokumentaciji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Koliko u bužet stiže novca od poreskih obveznika iz Pala, a koliko se novca vraća u Pale?

Grad Istocno Sarajevo za opstinu Pale predstavlja nesto slicno kao sto kantoni predstavljaju za opstine u FBiH – veliku hobotnicu koja samo isisava novac poreskih obveznika. Ukinimo vec jednom ovo nepotrebno birokratsko tijelo da bi nam vise novca ostajalo za projekte u lokalnoj zajednici.
Dosta je vise finansiranja imaginarnih ideja o potemkinovim selima i praznih prica tzv. funkcionera koji svaki dan samo “crtaju” budzete i usmjeravaju ih prema sopstvenim dzepovima!

Tvorevina kakva je “Grad I. Sarajevo” je apsolutno nepotrebna i predstavlja balast za sve opštine u njenom sastavu. Ogromna sredstava se odljevaju iz opštinskih budžeta za troškove administracije Grada, umjesto da se racionalnije iskoriste u lokalnim zajednicama. Suviše su opštinski budžeti skromni da bi mogli finasirati, opet ponavljam i smatram, ovakav balast!!!