Usvojen izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave

0
Usvojen izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave u prošloj godini, izvještaje o radu i finansijskom poslovanju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, te plan poslovanja za ovu godinu.

Odbornici su razmatrali rad Matične biblioteke Istočno Sarajevo, Gradske razvojne agencije i Turističke organizacije Istočno Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zadovoljstvo što je 18 odbornika prihvatilo izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave u prošloj godini, dok je samo devet bilo protiv, a dva uzdržana.

„U prošloj godini smo postigli i nastavili finansijsku stabilnost grada Istočno Sarajevo. Finansijska stabilnost grada nije samo dobit za Istočno Sarajevo, već i za sve opštine, jer Gradska uprava obavlja određene aktivnosti koje su od koristi za sve gradske opštine“, rekao je Vuković novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da su preduzeća koja posluju u sastavu grada dala značajan doprinos ukupnom izgledu Istočnog Sarajeva, te da je Turistička organizacija ovog grada napravila novi korak kada je riječ o marketingu i promociji turističkih potencijala.

„Drago mi je što ljudi iz Turističke organizacije prepoznaju i druge turističke potencijale i promovišu ih sa istom snagom i energijom kao što promovišu Jahorinu“, istakao je Vuković.

On je kao najveći politički uspjeh Gradske uprave u prošloj godini istakao posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i to što se ostvaruje saradnja sa svim načelnicima opština u Srpskoj, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju.

Komentarišući inicijativu za osnivanje Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata, Vuković je naglasio da Istočno Sarajevo zaslužuje da ta ustanova bude na području ovog grada, a posebno Pale, „kao rodno mjesto Republike Srpske“.

„Grad je u budžetu izdvojio sredstva za izradu projektne dokumentacije za Muzej, kako bismo stvorili mogućnost da tražimo novac od Republike Srpske i sagradimo jedan takav objekat“, kaže Vuković.

On je dodao da je gradnja muzeja obaveza Republike Srpske, ali da će i grad Istočno Sarajevo učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti.

Odbornik SNSD-a Nebojša Šešlija rekao je da ova stranka nije mogla da podrži izvještaj o radu gradonačelnika jer smatra da Vuković nije donio potrebne promjene u funkcionisanju grada.

Šešlija je naveo da je Vuković obećavao da će biti osnovan gradski radio, ali da je do sada samo imenovan direktor, a frekvencija nije odobrena.

„Kada je riječ o radu preduzeća, SNSD smatra da Turistička organizacija nije zastupljena u medijima, odnosno da ne prezentuje dovoljno potencijale Istočnog Sarajeva. Smatramo da su se bazirali samo na Jahorinu, koja već ima reklamu jer je olimpijska planina“, istakao je Šešlija.

On je naglasio da zaposleni u Gradskoj razvojnoj agenciji nemaju jasnu viziju o razvoju i napretku grada.

Odbornik DNS-a Aleksandar Glavaš kaže da ova stranka nije mogla da podrži izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave jer nije podržala ni budžet grada.

„DNS nije zadovoljan nekim aktivnostima Gradske uprave. Smatramo da nije dovoljno pažnje posvećeno Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, nema dovoljno podrške privredi, a nije riješen ni problem regionalne deponije koja je najveći aktuelni problem građana Istočnog Sarajeva, a nismo vidjeli pomake ni u rješavanju problema ambulante na Jahorini“, rekao je Glavaš.

On je naveo da je Gradska razvojna agencija „sve, samo ne ono što bi trebalo da bude“, istakavši da godišnje troše 200.000 KM, a ne postižu gotovo nikakve rezultate.

Glavaš je pohvalio rad Turističke organizacije grada, za koju smatra da je napravila pozitivne pomake u prošloj godini i da je dijelom zaslužna što je ova zimska sezona na Jahorini bila jedna od najuspješnijih.

On je naglasio da DNS podržava izgradnju Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata, ali predlaže da lokacija muzeja, umjesto na Palama, bude u Istočnoj Ilidži.

Odbornik SDS-a Goran Šehovac predložio je da se u narednom periodu razmotri otvaranje Muzeja u prostorijama opštine Istočno Novo Sarajevo jer se tokom rata tamo nalazio Glavni štab Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

On je dodao da je SDS podržao izvještaje o radu gradonačelnika i preduzeća čiji je osnivač grad.

Na dnevnom redu sjednice bile su i odluka o razrješenju članova Odbora za žalbe Gradske uprave Istočno Sarajevo, te odluka o imenovanju vršilaca dužnosti članova Odbora za žalbe Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Odbornici su razmatrali i informaciju o izdatim ekološkim dozvolama na području grada Istočno Sarajevo za prošlu godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare