Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta za šest mjeseci

1

Odbornici Skupštine opštine Pale danas su usvojili izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci, prema kojem je ostvaren suficit od 607.400 KM.
Ostvareni prihodi iznose 5.986.439 KM, što je 39 odsto od ovogodišnjeg plana, dok su rashodi bili 5.379.000 KM.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da je opozicija izrazila određena nezadovoljstva kada je riječ o izvršenju budžeta za period januar-jun, ali da će rukovodstvo opštine uraditi sve što je planirano budžetom za ovu godinu.

„Manje punjenje budžeta se ogleda u segmentima grantova, prvenstveno prema sportskim organizacijama, udruženjima. Mi smo gledali da prioritet u ovoj situaciji damo Domu zdravlja, kojem je bila neophodna pomoć zbog liječenja i saniranja posljedica izazvanih virusom korona“, istakao je Jugović.

On je naveo da je opština podržala turnire i sportska takmičenja, kao i klubove koji ne mogu izostaviti svoje sezone, te da će u izvještaju o izvršenju budžeta za cijelu godinu biti dokazano da je budžet izvršen prema planu, te da opština i u vrijeme virusa korona nije odustala od ambicioznog razvoja Pala.

Predsjednik Skupštine opštine Siniša Lasica rekao je da je danas bila posljednja sjednica u ovom sazivu pred nastupajuće lokalne izbore, te izrazio zadovoljstvo izvršenjem budžeta.

Samostalni odbornik Miroslav Simović kaže da je neophodno obratiti pažnju da je u vrijeme epidemije samo punjenje budžeta veoma slabo i da se zbog toga mora čestitati načelniku Jugoviću, koji je pronašao način da izmiri obaveze i realizuje sve infrastrukturne projekte.

Odbornici SDS-a i PDP-a nisu podržali izvještaj o izvršenju budžeta.

Odbornik PDP-a Vladimir Lučić naveo je da nisu podržali izvršenje budžeta zbog više razloga, jer su izdvajanja za lične dohotke povećana, radovi u brojnim ulicama nisu dovršeni, a nisu realizovana ni izdvajanja za sportske kolektive i udruženja.

Lučić kaže da Dom zdravlja Pale, kao važna ustanova, ima mali procenat izvršenja doznaka, te da tokom epidemije virusa korona zaslužuje značajna sredstva i redovne mjesečne tranše.

Odbornici su danas jednoglasno usvojili inicijativu šefa Kluba odbornika SNSD-a Damjana Škipine da se dodijeli prostor za potrebe rada Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, koja ima namjeru da na Palama otvori dvije laboratorije.

„Agencija bi obuhvatala prostor 500 metara kvadratnih. Na taj način, mogla bi da otvori laboratoriju za balistiku i traseologiju, laboratoriju za požare i eksplozije, te zaposli određen broj ljudi“, naveo je Škipina.

Predloženo da jedna ulica nosi ime Momčila Krajišnika

Načelnik opštine Pale Boško Jugović predložio je na današnjoj sjednici Skupštine opštine da jedna od paljanskih ulica nosi ime Momčila Krajišnika, u čast nedavno preminulog prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Jugović je rekao novinarima da će to Skupština prihvatiti kao inicijativu, a da bi komisija i odbornici predložili koja bi to ulica bila.

„To će sigurno biti odlučeno na nekoj od narednih sjednica“, dodao je Jugović.

Krajišnik je preminuo u utorak, 15. septembra, od posljedica zaraze virusom korona na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, gdje je hospitalizovan 30. avgusta.

Sahranjen je 17. septembra na groblju Pribanj kod Pala.

Bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke /SDS/. Na izborima 1990. godine izabran je za poslanika na listi SDS-a, a odmah zatim i za predsjednika Narodne skupštine BiH.

Nakon višestruke majorizacije od koalicije SDA-HDZ i demonstrativnog izlaska srpskih poslanika iz Skupštine BiH, Momčilo Krajišnik je 25. oktobra 1991. godine izabran za predsjednika Skupštine srpskog naroda u BiH. Istu funkciju, ubrzo preimenovanu u predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, obavljao je sve do maja 1996. godine.

Na izborima 1996. godine izabran je za srpskog člana Predsjedništva BiH na mandat od dvije godine. Iste godine izabran je za člana Senata Srpske.

Septembra 2006. godine pred Haškim tribunalom proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti i osuđen na 20 godina zatvora.

Nakon što je odležao dvije trećine kazne, dio u Sheveningenu, a dio u britanskim zatvorima, Krajišnik je pušten na slobodu 30. aprila 2013. godine. U Banjaluci i na Palama dočekan je sa velikim uvažavanjem kao jedan od stvaralaca Republike Srpske.

Po dolasku na Pale, ubrzo je osnovao Asocijaciju „Stvaraoci Republike Srpske“, čiji je bio predsjednik.

Iza njega su ostala djeca Miloš, Milica i NJegoš, unučad i brat Mirko.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Od svih ljudi koji su zaista zadužili Srpski narod i ovu opštinu, koji se nisu okoristili od naroda ni na bilo koji način, sportista, ratnika, ljekara, umjetnika, naš Domaćin, daje ovakvu inicijativu. Ma bravo, ,,odlična ideja“. Predložite svojim stranačkim kolegama Radojičiću ili Jeriniću da istu ulicu daju u Doboju ili BL? Pa da vidmo hoće li je usvojiti