Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta sa deficitom od 396.000 KM

0

Danas je održana sjednica Skupštine opštine Pale na kojoj su, između ostalog, prihvaćeni Izvještaj o radu načelnika opštine i opštinske administracije u 2009. godini kao i Izvještaj o izvršenju budžeta opštine Pale za 2009.godinu. Načelnik opštine Pale Salobodan Savić istakao je da je, bez obzira na budžetski deficit od 396 hiljada maraka,opštinska administracija u 2009.godini radila uspješno. Izvještaj o radu načelnika i opštinske administracije prihvaćen je uz zaključke da se nadležnom sudu uputi zahtjev za ubrzavanje stečajnog postupka u paljanskim preduzećima „Bjelašnica“, „Famos“ i „Prateks“, jer su postavljeni rokovi prošli.

Većinom glasova, usvojen je i Izvještaj o izvršenju budžeta opštine za 2009.godinu.

Bez obzira na budžetski deficit od 396 hiljada maraka, Pale su jedna od rijetkih opština koje su pozitivno poslovale,istakao je predsjednik opštinske Komisije za finansije i budžet Siniša Janjić.

Izvršenjem opštinskog budžeta za 2009.godinu zadovoljan je i načelnik opštine Slobodan Savić. Odbornici „Pokreta za naš grad“ glasali su protiv izvještaja o izvršenju budžeta za prošlu godinu, zbog, kako je u ime kluba odbornika naveo Momir Blagojević, nenamjenski trošenih sredstava.

Uzdržani tokom izjašnjavanja o izvještaju bili su odbornici SNSD-a.Smatraju , istakao je u ime kluba odbornika, Bojan Pejović, da nije zanemarljiva negativna razlika između opštinskih prihoda i rashoda.

Odborbnici su razmatrali i prijedlog kreditnog zaduženja za hidrotehničku infrastrukturu. Ovaj prijedlog, na osnovu bilateralnog sporazuma BiH i Austrije, nudi mogućnost beskamatnog kreditiranja izgradnje hidrotehničke infrastrukture, sa otpisivanjem 15 odsto ukupne investicije. I nabavku materijala bez PDV-a. Negativne strane ove kreditne ponude su što se 50 odsto sredstava mora utrošiti na materijal , koji se mora nabaviti u Austriji, što znači da se ne može kontrolisati njegov kvalitet niti uticati na cijenu koštanja.

Odbornici su zaključili da treba analizirrati da li su komercijalni krediti možda povoljniji,sa nabavkom materijala domaće proizvodnje i zapošljavanjem domaće radne snage. S tim u vezi je zaključeno da se ovaj prijedlog o kreditnom zaduženju danas uputi na javni uvid u prostorijama opštine do 14. aprila, od 11 do 14 časova, a potom će u Sali SO 14 .aprila u 11 časova o ovom dokumentu biti obavljena javna rasprava.

Na sjednici je prihvaćeno i više odluka o obrazovanju mjesnih zajednica, o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta i o određivanju prostora za javne skupove.

Odbornici su izglasali rješenje o razrješenju Ane Vojvodić sa funkcije direktora Javne ustanove „Centar za socijalni rad“ Pale i, rješenje o imenovanju Bogdane Cicović na ovu dužnost.

(RTV IS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare