Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta opštine Pale

0

Skupština opštine Pale na današnjoj sjednici usvojila je Izvještaj o izvršenju budžeta opštine za period januar- juni ove godine, koji je ostvaren u iznosu od 4,7 miliona KM, što je oko 47 odsto od plana za 2009. godinu. Ukupni rashodi za prvih šest mjeseci su oko 4,9 miliona KM, što je za 200.000 KM ili 2,13 odsto više od prihoda. Poreski prihodi u budžetu ostvareni su u iznosu od 2,4 miliona KM, a neporeski samo 188.000 KM, dok su prihodi od naknada za zemljište ostvareni u iznosu od 1,6 miliona KM. Prihodi po osnovu korišćenja šumskog bogatstva ostvareni su u iznosu od oko 250.000 KM, dok u budžetu grantovi iznose 5.000 KM, kapitalni dobici 22.000 i kapitalne pomoći oko 240.000 KM. Predsjednik SO Pale Miroslav Brčkalo istakao je da Pale, u odnosu na druge opštine u RS, imaju najbolje izvršenje budžeta i da je jedino upitna kategorija prihoda po osnovu „Šumarstva“. On je pojasnio da je „Šumarstvo“ dostavilo opštini Pale plan sjetve i na osnovu toga su određeni prihodi u budžetu, ali dinamika priliva sredstava ne ide tim tokom. Brčkalo je istakao da se svi ostali poreski prihodi korektno uplaćuju i opština Pale će, kako je rekao, prebroditi svjetsku ekonomsku krizu sa najmanjim posljedicama. On se nada da će punjenje budžeta do kraja godine ići planiranim tokom i da neće biti potrebe za novim rebalansom.

Odbornik SNSD-a Sanja Kovačević istakla je da je SNSD bio uzdržan prilikom usvajanja ovog izvještaja jer smatra da budžet nije realno isplaniran i da je i nakon rebalansa ostvaren minus od oko 200.000 KM u budžetu. Zamjenik načelnika opštine Pale Nenad Vuković rekao je da je budžet ove opštine jedan od najbolje planiranih i realizovanih u 2009. godini u RS, dodajući da je budžet donesen jednoglasno i rebalansom je smanjen samo za tri odsto. Vuković je naglasio da su sredstva koja nedostaju po osnovu PDV-a nadoknađena naplatom sredstava od zemljišta, rente i građevinskog uređenja.

Protiv izvještaja o izvršenju budžeta su bili odbornici Pokreta za naš grad koji su smatrali da procjena budžetskih prihoda po Rebalansu budžeta za 2009. godinu nije realna i da se skoro sigurno može očekivati znatno manji prihod do kraja tekuće fiskalne godine. Iz tog razloga neophodno je detaljno analizirati realizaciju budžeta zaključno sa trećim tromjesečjem, pa su skupštini predložena dva zaključka gdje je zatražen detaljan (analitički) pregled utroška sredstava, sa detaljnim podacima o vrstama i obimu izvršenih radova i ulaganja za pojedine stavke koji je odbijen od strane koalicije.

Odbornici SO Pale upoznati su sa Informacijom o zdravstvenoj zaštiti stanovništva na području opštine i Informacijom u oblasti informisanja, uloge elektronskih medija i njhovog aktivnog učešća u radu lokalne zajednice.

Zadnja tačka dnevnog reda bila su odbornička pitanja, gdje su pojedini članovi koalicije predlagali ukidanje „Odborničkog časa“, smatrajući da on ne može doprinijeti informisanju građana i da je zloupotrebljen, od pojedinih članova drugih partija.

Ono što je jako interesantno jeste da samo ostali bez odgovora kolike su plate zaposlenih u opštini Pale.

(palelive.com/Radio Istočno Sarajevo)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare