Usvojen budžet za narednu godinu u iznosu 8.235.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština grada Istočno Sarajevo danas je usvojila Budžet grada za 2014. godinu u iznosu od 8.235.000 KM, što je za pet odsto više u odnosu na rebalans budžeta za ovu godinu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da je ovaj budžet ostvariv, da garantuje finansijsku stabilnost grada i da jasno odslikava politike i ciljeve kojima će se grad baviti u narednoj godini.

Prema njegovim riječima, utvrđeni su prioriteti u finansiranju i obezbijeđeno servisiranje obaveza.

On je naglasio da je do povećanja budžeta došlo po osnovu očekivanog priliva sredstava od određenih sudskih sporova koji se vode, kao i po osnovu aktiviranja naplate komunalnih taksi i naknada.

“U budžetu smo planirali i priliv od 990.000 KM po osnovu kredita koje je grad plasirao u ranijim godinama”, rekao je Samardžija i dodao da se ovim budžetom zadovoljavaju statutarne nadležnosti grada Istočno Sarajevo.

Protiv budžeta su glasali odbornici SNSD-a, tvrdeći da je budžet grada potrošački.

Odbornik SNSD-a Dejan Šešelj istakao je da je budžetom za narednu godinu predviđeno 3,6 miliona KM za plate zaposlenih, plus tri miliona KM za funkcionisanje Administrativnog centra.

“Osim toga, gradska uprava nema jedinstven stav prema svim preduzećima koja je osnovala i prema opštinama u sastavu grada”, rekao je Šešelj i dodao da se pojedina preduzeća i opštine favorizuju, dok drugi imaju probleme sa likvidnošću, kao što je Radio-televiziji Istočno Sarajevo.

On je naglasio da u budžetu nije planirana ni kvalitetna finansijska pomoć za Bolnicu Istočno Sarajevu, kao i sredstva za mlade, omladinsku politiku i naučno istraživačke radove.

Prema njegovim riječima, najosjetljivije kategorije kao što su boračke i mladi treba da budu veći prioritet od azila za pse.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a Božidar Popović rekao je da je menadžment grada uspio da isprojektuje stabilan i realan budžet za 2014. godinu, kojim su predviđena sredstva za ispunjavanje svih statutarnih obaveza grada.

On kaže da je budžet grada Istočno Sarajevo jedan od “rijetko stabilnih budžeta u okruženju”, kao i da je veći za pet odsto iako su smanjeni prilivi sredstava od direktnih poreza.

Skupština grada prihvatila je informaciju o izgradnji administrativnog centra grada, za šta je utrošeno 5.902.884 KM.

Govoreći o ovoj informaciji, Šešelj je rekao da su stavke predimenzionirane i da se administrativni centar mogao izgraditi sa manje sredstava i mnogo brže.

Odbornici su usvojili prijedloge programa rada Skupštine grada Istočno Sarajevo i odjeljenja administrativne službe grada za 2014. godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments