Usvojen budžet za iduću godinu od 6.365.450 KM

0
Usvojen budžet za iduću godinu od 6.365.450 KM

SOKOLAC – Skupština opštine Sokolac usvojila je danas budžet ove opštine za iduću godinu od 6.365.450 KM, koji je manji za 4.725.500 KM ili 43 odsto u odnosu na rebalans ovogodišnjeg.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je budžet manji zbog kreditnog zaduženja u ovoj godini od 4,5 miliona KM, te da je socijalni i potrošački i koristiće samo za održavanje osnovnih funkcija u ovoj lokalnoj zajednici.

„Iz tih sredstava smo refinansirali obaveze, odnosno kredite iz prethodnih perioda koji su bili 2,5 miliona KM, izmirili smo oko 800.000 KM obaveza i time u potpunosti riješili reprogram prema Poreskoj upravi“, naveo je Bjelica i dodao da su ostatkom kreditnih sredstava izmirene i obaveze za kamate.

On je podsjetio da je opština u prethodne četiri godine imala veliko kašnjenje u vezi sa naplatom rente od šumsko-drvnih sortimenata, te precizirao da je zbog tužbi po tom osnovu lokalna uprava bila opterećena obavezom da podnese veliki dio troškova za kamate i sudske troškove.

„Nadamo se da ćemo izvršiti budžet, a ako bude mogućnosti potrudićemo se da obezbijedimo i dodatne izvore sredstava poslije Nove godine. Imamo predviđena sredstva za popravku infrastrukture, pomoć u rješavanju socijalnih pitanja u okviru Centra za socijalni rad, dotacije Ustanovi za predškolsko vaspitanje i Javnom komunalnom preduzeću“, rekao je Bjelica, ističući da je dio budžetskih sredstava namijenjen za realizaciju više projekata.

Načelnik za privredu i finansije opštine Sokolac Mitar Pržulj pojasnio je da će od ukupnih budžetskih sredstava, za rad Skupštine opštine biti raspoređeno 126.000 KM, za Administrativnu službu 3.823.500 KM, za Centar za socijalni rad 738.380 KM, Ustanovu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje 423.000 KM, Ustanovu za kulturu „Pero Kosorić“ 81.680 KM, Narodnu biblioteku 14.790 KM, Turističku organizaciju opštine 82.760 KM, Opštinski štab civilne zaštite 83.960 KM, te ostalu budžetsku potrošnju 991.270 KM.

Odbornik SNSD-a Rade Dangubić rekao je Srni da je jedan od razloga što njihov klub nije podržao prijedlog budžeta opštine Sokolac to što imaju primjedbu na transparentnost trošenja sredstava od rente za korišćenje šumskih drvnih sortimenata, koju izdvaja Šumsko gazdinstvo „Romanija“ Sokolac.

„U 2017. godini po tom osnovu izdvojeno je 1.992.000 KM, a ništa nije utrošeno prema programu koji usvaja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Ove godine u budžetu opštine Sokolac je planirano 1.400.000 KM. Program nije usvojen, a sredstava su već raspoređena odlukom o izvršenju budžeta za 2018“, naveo je Dangubić i dodao da program utroška sredstava od rente na korišćenje šuma i šumskog zemljišta treba da bude donesen i usvojen prije utvrđivanja prijedloga budžeta svake lokalne zajednice.

Iz ovog kluba insistiraju da sredstva od šuma treba trošiti u skladu sa zakonom i prema programu koji donosi Skupština opštine, prije usvajanja budžeta, jer je riječ, kako kažu u ovom klubu, o ogromnim sredstvima koja su namijenjena za obnovu i unapređenje infrastrukture na području Sokoca.

Na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojen Program rada Skupštine opštine Sokolac za iduću godinu, kao i odluka o imenovanju komisije za prodaju gradskog građevisnkog zemljišta posredstvom licitacije i neposrednom pogodbom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments