Usvojen budžet za 2020. godinu u iznosu od 14.990.000 KM

0

Skupština opštine Pale usvojila je danas budžet za 2020. godinu u iznosu od 14.990.000 KM, što je za 305.000 KM više u odnosu na nacrt.

Projektovana budžetska sredstva čine poreski i neporeski prihodi, grantovi iz zemlje, sredstva po osnovu transfera lokalnim zajednicama, primici za nefinansijsku imovinu, primici po osnovu poreza na dodatnu vrijednost, primici iz transakcija između različitih jedinica vlasti i neutrošena namjenska sredstva iz ranijeg perioda.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izrazio je zadovoljstvo usvojenim budžetom u iznosi od 14.990.000 KM, dodajući da on ima poseban teret jer je razvojni, investicioni.

„Sredstva će biti uložena u vrijedne projekte. Uložićemo mnogo energije da se realizuje, iako sve zavisi koliko će trajati građevinska sezona, da li će biti dovoljno izvođača radova. Ima projekata koji su izvjesni i sigurno ćemo dati sve od sebe da realizujemo taj budžet“, rekao je Jugović novinarima nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, u toku iduće godine planirano je mnogo ulaganja od kupovine kontejnera, sađenja zelenila, izgradnje centralnog parka površine 6.000 kvadratnih metara koji treba da bude na ponos opštine Pale.

Jugović je rekao da stanje sa vodosnabdijevanjem na području opštine Pale nije na zadovoljavajućem nivou i da je zato na sjednici donesena odluka da se pomogne vodovodnom preduzeću putem niza projekata.

„Opština Pale će pokrenuti na proljeće tender i izgradnju cjevovoda Vrelo-Prača-Jahorina zbog snabdijevanja Jahorine i jezera za osnježavanje. Imaćemo pregovore i sa sokolačkim vovodovom da se uključi vodovod Kržulj u sistem vodovoda u naselju Mokro i time bismo riješili problem redukcije u ovom mjestu“, naveo je Jugović.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica rekao je da je sjednica uspješno završena, te da je budžet za iduću godinu veoma perspektivan i na nivou pojedinih gradova.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina rekao je da je usvojeni budžet za iduću godinu od 14.990.000 KM za svaku pohvalu.

„Ako se samo sjetimo perioda od prije četiri godine, taj budžet je bio skoro 50 odsto manji. Vidjeli smo da se iz plana budžeta za narednu godinu planira oko 4.500.000 KM za infrastrukturu, što zavređuje svaku pažnju i pohvalu“, rekao je Škipina i čestitao svim građanima nastupajuće praznike.

Šef Kluba odbornika PDP-a Igor Tošić rekao je da su odbornici te stranke imali niz zamjerki na predloženi budžet jer smatraju da je on „previše friziran“.

„Imamo povećanje skoro pola miliona KM na bruto plate i naknade. Zamjerku smo imali i na izgradnji toplovoda u iznosu od 800.000 KM i pitamo se na osnovu čega je došlo do te cijene, ko je predlagač tog akta, koliko nas košta izgradnja toplane koja je planirana. Sumnjam da će biti realizovana“, naveo je Tošić.

On je dodao da postoji javno obećanje načelnika Pala Boška Jugovića da će u narednom periodu biti riješen problem vodovodne mreže u naselju Mokro, gdje bi u 21. vijeku imali vodu 24 časa.

Šef Kluba odbornika SDS-a Nikola Blagojević rekao je da odbornici te stranke nisu podržali usvajanje budžeta jer smatraju da je on „u magli“, dodajući da ne znaju gdje će milionska sredstva biti utrošena.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare