Usvojen budžet za 2014. godinu u iznosu od 5.580.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas budžet opštine za 2014. godinu u iznosu od 5.580.000 KM, kao i drugi rebalans budžeta za ovu godinu u visini od 6.545.000 KM.

Za ove odluke glasalo je 11 odbornika iz reda pozicije: SNSD, Srpska radikalna stranka “Dr Vojislav Šešelj”, DNS i PDP, dok je šest odbornika SDS-a bilo protiv.

Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je Skupština prihvatila njegov prijedlog budžeta za narednu godinu, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je Srni da će, od ukupno planiranih sredstava u narednoj godini, 1.050.000 KM biti plasirano u kapitalne projekte.

“To se, prije svega, odnosi na izgradnju novih saobraćajnica u Mjesnoj zajednici Vraca, rekonstrukciju saobraćajnica u naseljima Petrovići i Miljevići i izgradnju novog vodovodnog sistema za 39 porodica u Mjesnoj zajednici Toplik-Tilava”, precizirao je Ćosić.

On je najavio da će biti izgrađena i tri igrališta u urbanim dijelovima i centru opštine, a dio sredstava biće utrošen i za izgradnju gradskog parka.

Ćosić je podvukao da će oko 950.000 KM iz kreditnog zaduženja biti potrošeno za vraćanje dugova iz ranijih godina. “Poseban problem stvaraju nam presude koje je opština sa prethodnom vlašću na čelu izgubila, a mi sada moramo da vraćamo. Riječ je o presudama od 550.000 KM, 22.000, 150.000 KM”, naveo je načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

Ćosić se nada da će aktuelna vlast sa SNSD-om na čelu zaustaviti ovaj negativni trend gubljenja sudskih sporova, te najavio da će se prilikom kreiranja narednih opštinskih budžeta morati voditi mnogo restriktivnija politika, s ciljem racionalnijeg poslovanja i ostvarivanja ušteda.

Prema njegovim riječima, opština će izdvojiti i 150.000 KM za podsticaj i pomoć poljoprivredi, a 25.000 KM biće utrošena i za projekat podrške pronatalitetnoj politici pod sloganom “Opština Istočno Novo Sarajevo – prijatelj djece”, čiji je cilj briga za novorođenčad i majke porodilje, stimulisanje vještačke oplodnje i boravak djece u vrtićima čiji roditelji nisu zaposleni.

Odbornicima iz reda opozicije nije se dopao predloženi budžet, kao ni drugi rebalans, pa su glasali protiv uz obrazloženje da je riječ o potrošačkom, a ne razvojnom budžetu.

Šef Kluba poslanika SDS-a Slavko Tošović rekao je novinarima da je opozicija ranije upozoravala da će doći do pada poreskih prihoda i prihoda od PDV-a, a sa druge strane, dolazi do povećanja broja zaposlenih u opštinskoj administraciji, što smatra neopravdanim.

Prema njegovim riječima, zanemarena je i izgradnja lokalne infrastrukture.

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo danas je jednoglasno usvojila i Program rada za narednu godinu, a donijela je i odluku o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti, koja je zadržana na ovogodišnjem nivou od 0,10 odsto.

Odbornici su razmatrali i informaciju o izboru najboljih sportista opštine u ovoj godini, prijedloge niza kadrovskih rješenja, kao i druga pitanja iz domena rada Skupštine.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments