Usvojen budžet za 2011. godinu od 8,5 miliona KM

0

Skupština opštine Pale danas je usvojila budžet za 2011. godinu u iznosu 8.450.297 KM, što je za oko 600.000 KM manje u odnosu na ostvareni budžet u ovoj godini.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić istakao je da su u ovoj godini u budžetu imali kreditna sredstva od dva miliona maraka koja će utrošiti u narednoj godini za nastavak izgradnje sportske dvorane, za koju je u budžetu za 2011. godinu predviđeno još milion KM.

„Budžet smo isplanirali onako kako je najbolje i tražili smo najbolja rješenja, a na kraju smo dobili i saglasnost od resornog ministarstva. Mi ćemo se boriti da ovaj budžet i realizujemo“, rekao je Savić i dodao da je 1,5 miliona, koliko je namijenjeno za kapitalne investicije, nedovoljno, ali da nisu imali drugih mogućnosti.

Savić je naglasio da će radovi na sportskoj dvorani početi čim dozvole vremenski uslovi i krene građevinska sezona, jer su sve pripreme završene.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Miroslav Brčkalo rekao je da je ova opština jedna od rijetkih koja je zakonske obaveze odradila na vrijeme i budžet za narednu godinu donijela do15. decembra.

„Budžet za 2011. godinu je kvalitetan dokument, prošao je sve javne rasprave i u uslovima svjetske ekonomske krize ovo je najmanje mogući loš budžet“, istakao je Brčkalo i dodao da je akcenat stavljen na infrastrukturu – nastavak izgradnje sportske dvorane i šetališta, dok je i stavka za Centar za socijalni rad povećana za oko 40.000 KM, jer je na području opštine sve više socijalno ugroženog stanovništva.

Reagujući na optužbe opozicije da je u opštini primljen veći broj radnika bez potrebe zbog čega su povećana izdvajanja za plate, Brčkalo je rekao da je posao opozicije da kritikuje aktuelnu vlast, mada su na Komisiji za budžet i finansije podržali budžet za 2011. godinu, a da bi danas bili protiv.

Brčkalo je istakao da u narednoj godini neće izlaziti „Paljanske novine“, a da će sa lokalnom televizijom „OSM“ dogovoriti da samo neke važnije sjednice Skupštine prenose direktno.

On je rekao da opština Pale očekuje da će uskoro biti završen i spor sa gradom Istočno Sarajevo koji treba da im isplati oko 200.000 KM. Brčkalo je pojasnio da grad, odnosno Agencija za razvoj grada, nije ispoštovala svoje obaveze prilikom izgradnje dvije stambene zgrade na Palama, i morali su putem tužbe da potražuju predviđena sredstva.

„Sadašnje rukovodstvo opštine i grada nije krivo za to, već neki iz ranijeg perioda. Radi stanovnika koji žive u tim zgradama i koji su izmirili sve svoje obaveze, a još nemaju uređen prostor, morali smo posegnuti za tužbom“, rekao je Brčkalo.

Odbornik Pokreta za naš grad Momir Blagojević, koji je glasao protiv budžeta za 2011. godinu, istakao je da bi Pokret danas glasao za budžet da je bilo malo više razumjevanja.

Blagojević je istakao da je Pokret bio protiv povećanja sredstava za plate funkcionera, već da se to zadrži na ovogodišnjem nivou.

On je istakao da je u opštini 2006. godine bilo zaposleno oko 60 lica, a danas preko 80, a u Stručnoj službi Skupštine je zaposleno devet ljudi.

Odbornik SNSD-a Bojan Pejović istakao je da amandmani odbornika SNSD-a nisu prošli i oni su glasali protiv budžeta, koji, prema njegovim riječima, nije ni razviojni niti socijalni, iako je tim stavkama trebalo posvetiti veću pažnju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare