Usvojen budžet od 13.940.000 KM

0
Usvojen budžet od 13.940.000 KM

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su budžet za narednu godinu u iznosu od 13.940.000 KM, što je za 2.960.000 KM više u odnosu na posljednji ovogodišnji rebalans.

Planirano je da naredne godine bude ostvareno 7.240.000 KM poreskih i 3.050.000 KM neporeskih prihoda, grantova 200.000 KM, transfera lokalnoj zajednici 500.000 KM, a budžet je znatno veći zbog kreditnog zaduženja od 2.500.000 KM u svrhu izgradnje novog vrtića.

Izgradnja vrtića ujedno je najveća investicija koja je planirana u narednoj godini.

Podržan je prijedlog predsjednika Kluba odbornika DNS-a Spomenka Stojanovića da se u narednoj godini kompletno asfaltiraju prioritetni lokalni putevi, a da se plaćanje vrši odloženo više godina, u godišnjim ratama od po 500.000 KM.

Usvojen je usaglašeni zaključak skupštinske većine kojim je izvršna vlast zadužena da preduzme aktivnosti na realizaciji višegodišnje aktivnosti asfaltiranja lokalnih puteva po prioritetima, koje usvoji Skupština opštine.

Na prijedlog odbornika DNS-a Srđana Draškovića, izdvajanja za Fond za treće dijete, sa 25.000 KM koliko su iznosila u prethodnoj, povećana su na 45.000 KM, a usvojen je usaglašeni zaključak skupštinske većine kojim je izvršna vlast zadužena da pripremi program mjera za podršku natalitetu.

Ove mjere trebalo bi da omoguće potpuno iskorištavanje planiranih sredstava iz tri budžetske stavke – pomoć za vantjelesnu oplodnju, Fond za treće dijete i jednokratna pomoć porodiljama koje nemaju zaposlenih članova porodice.

Trećim usaglašenim zaključkom skupštinske većine, koji je predložio predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Milan Vukadinović, u budžetu su obezbijeđena sredstva za rješavanje problema napajanja električnom energijom Industrijske zone Brod na Drini.

Opozicioni odbornici iz NDP-a i SDS-a kritikovali su mala izdvajanja za pomoć poljoprivrednicima, za šta je namijenjeno 100.000 KM, kao i nepostojanje kriterijuma za dodjelu subvencija za zapošljavanje, a tražili su da povećanje sredstava za poboljšanje nataliteta bude veće, međutim, njihovi amandmani nisu prihvaćeni.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naveo je da su se subvencije za zapošljavanje u ovoj godini najviše odnosile na podršku pokretanja Fabrike tekstila na Velečevu, gdje je opština preuzela obaveze pripreme proizvodne hale, zakupa i grijanja, a u početku i troškove obuka radnika, te da će ova ulaganja biti nastavljena i u narednoj godini.

On je najavio da će Fabrika zvanično biti otvorena 12. januara i da će u njoj, za početak, raditi 80 žena.

Za subvencije zapošljavanju planirano je 200.000 KM, a Mašić je istakao da će lokalna uprava podržati svaku investiciju koja donosi nova radna mjesta.

Na današnjoj sjednici usvojen je i rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 10.890.000 KM, što je za 560.000 KM manje u odnosu na rebalans iz juna, a za 1.130.000 KM manje u odnosu na plan budžeta usvojen prije godinu dana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments