Usvojen budžet od 12.616.000 KM

2

Odbornici Skupštine opštine /SO/ Pale usvojili su danas budžet za ovu godinu u iznosu od 12.616.000 KM ili za pet miliona manje nego lani.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su prilikom kreiranja budžeta na prvo mjesto stavljene potrebe građana u periodu pandemije virusa korona, te izrazio zadovoljstvo današnjom konstruktivnom sjednicom.

„Zadovoljan sam današnjim radom Skupštine, jer smo imali dobrih prijedloga i dogovorili da i ubuduće radimo zajedno u dogovoru, posebno ako bude korekcije i rebalansa budžeta. Sve što radimo jeste u interesu građana opštine Pale“, izjavio je Jugović novinarima.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina rekao je da je donesena i odluka o visini odborničke naknade koja je fiksna i neće biti povećanja po osnovu dodatnih sjednica tokom mjeseca.

„Naknada će biti ista bez odbzira na broj održanih sjednica. Odlukom je definisano i smanjenje odborničke naknade za 50 odsto ukoliko odbornik ne bude prisustvovao sjednici i učestvovao u većini tačaka te sjednice. Na ovaj način želimo da uozbiljimo rad Skupštine jer smo imali situacija u proteklom vremenu da određeni odbornici osvoje odbornički mandat, ne pojavljuju se na sjednicama, a primaju naknadu“, rekao je Škipina.

Škipina je dodao da je usvojena odluka koja se odnosi na određeno plaćanje naknade kada je riječ o inicijativi za izmjenu regulacionih planova, jer je opština u dosadašnjem periodu i kod podnošenja inicijativa imala troškove obrade i objave u Službenom glasniku.

„Do sada se nije plaćala naknada za podnošenje tih inicijativa. Na ovaj način ćemo bar pokriti troškove koje je opština imala“, naveo je Škipina.

Prijedlog budžeta za ovu godinu nisu podržali odbornici klubova PDP-a, SDS-a i DNS-a, zamjerajući skupštinskoj većini što nisu bili kontaktirani prilikom kreiranja budžeta.

„Zamjerke su bile konkretno zbog novonastale situacije sa pandemijom virusa korona. Evidentno je da su poreski prihodi i indirektni porezi u opadanju, a rashodi za otplaćivanje kredita rastu, kao i bruto plate. Smatramo da ova tema, koja je od interesa za svakog građanina opštine Pale, nije obrađena sa dovoljno pažnje i zbog toga nismo podržali ovaj prijedlog budžeta“, istakao je šef Kluba odbornika PDP-a Igor Tošić.

Tošić je pohvalio odluku Skupštine o visini odborničke naknade i rada odbornika.

„Ako se osvrnemo na protekli mandant, bilo je odbornika koji uopšte nisu dolazili na sjednice. Od 25 odbornika, njih 18 nije izašlo za govornicu niti učestvovalo u radu sjednice, što je odbornička obaveza“, navodi Tošić.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Pale zakletvu je položio Predrag Blagojević, koji je odbornički mandat u Klubu odbornika Demosa počeo umjesto kolege Dejana Kojića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kad ce isplata pomoci preduzetnicima iz prosle godine??
Objavili listu ima vise od 2 mjeseca ali para NEMA???

Polako, isplata će biti pred naredne izbore😉