Ustoličen mitropolit dabrobosanski Hrizostom

0

NJegovo visokopreosveštenstvo novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je danas ustoličen i uveden u tron u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice – Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Ovom svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio NJegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje arhijereja i sveštenstva SPC.

Patrijarh je sa episkopima i sveštenicima pričestio vjerni narod u Sabornom hramu, a činom pričešća završena je Sveta arhijerejska liturgija.

Nakon toga zvanicama i vjernicima besjedom se obratio NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, poslije čega je pročitana odluka Sabora SPC da na tronu daborobosanskih mitropolita sjedi mitropolit Hrizostom.

Ceremonija ustoličenja završena je besjedom mitropolita Hrizostoma, koji je rekao da sa velikim optimizmom preuzima upravljanje Mitropolijom dabrobosanskom.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su, zajedno sa brojnim vjernicima, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, direktor Republičkog sekterarijata za vjere Dragan Davidović, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar pravde Srbije Nela Kuburović.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predstavnici Islamske zajednice BiH, Jevrejske zajednice BiH i predstavnici međunarodne zajednice, te načelnici opština i gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predstavnici političkog i društvenog života.

Na Liturgiji povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita učestvovali su Hor Srpskog pječavkog društva „Sloga“ iz Sarajeva i Hor smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Vladika Hrizostom je 61. mitropolit Mitropolije dabrobosanske, koju je 1221. osnovao Sveti Sava.

Episkop Hrizostom izabran je za novog mitropolita dabrobosanskog na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve održanom u maju ove godine.

Episkop Hrizostom je na tronu dabrobosanskih mitropolita nasljednik blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja, koji je Mitropolijom upravljao od 1992. do 2015. godine.

 

Staranje i briga za mitropoliju, narod, prognane i nevoljnike

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je da će osnovni cilj njegovog arhipastirskog rada biti neprestana briga za Mitropoliju dabrobosansku i njeno časno sveštenstvo, monaštvo, za sve hramove, manastire i školske zavode, za povjereni narod, prognane i povratnike, kao i sve one koji su u nevoljama i bijedi.

„Duboko vjerujemo i po srcu osjećamo da je današnji događaj u Sabornoj crkvi u Sarajevu dan koji slavi Gospoda, da se u njemu ispuni volja Božija i odluka crkve Hristove. NJegovo promišljanje o svemu i svakome, pa i o našoj smjernosti i u ovoj slavnoj Mitropoliji dabrobosanskoj, danas se pojavljuje“, rekao je mitropolit Hrizostom tokom besjede nakon njegovog svečanog ustoličenja i uvođenja u tron u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Tokom besjede, vladika Hrizostom naprije je zahvalio Bogu, a potom NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju i Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve na ukazanom mu povjerenju.

„Uvijek isti i nepromjenjivi Gospod sabra nas danas u svetom hramu Presvete Bogorodice, u ovom znamenitom i istorijskom gradu Sarajevu, povodom ustoličenja mitropolita dabrobosanskih i sarajevskih, i u ime velike tajne našeg služenja crkvi Hristovoj, kada mi preuzimamo ovu drevnu mitropoliju, i slavimo i veličamo sveto i veličanstveno ime Božije i hvalimo sva djela njegova“, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je podsjetio da je prije četri godine imao čast da bude na čelu, kako je podvukao, velike i slavne Eparhije zvorničko-tuzlanske.

„Evo, i danas sa velikim optimizmom preuzimam ovu mitropoliju u svoje staranje i upravljanje“, naglasio je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, Crkva je sveta košnica u kojoj svi zajedno, na čelu sa episkopom kao maticom, moraju uvijek i neprestano raditi i stvarati nove i mirotočive vrijednosti.

Mitropolit Hrizostom je naglasio da se Mitropolija dabrobosanska sa velikim ponosom sjeća svih njenih dosadašnjih mitropolita i mučenika, koji su predano služili Bogu, Crkvi i svom narodu.

„Neka nas molitve njihove i blagoslovi prate u sve dane života i rada našega“, naveo je on, uz obećanje patrijarhu Irineju da će se truditi da opravda njegovo i povjerenje Arhijerejskog sabora, kao i blagočestivog srpskog naroda i ističući da je duboko svjestan svih izazova i odgovornosti koji stoje pred Mitropolijom dabrobosanskom i pred njim lično.

Vladika Hrizostom je podsjetio na istorijat Mitropolije dabrobosanske, jedne od najstarijih, koju je osnovao Sveti Sava, naglašavajući da je ova eparhija kroz svoju viševjekovnu istoriju prolazila kroz periode procvata i napretka, ali i između „scila i haribdi i sve tako do golgotskog stradanja“.

Sve to vrijeme, ističe mitropolit dabrobosanski, Gospod je bio spasitelj i izbavitelj ove eparhije, koja je bila jedna od najvećih stradalnica i mučenica Svetosavske crkve, i koja je u tri protekla rata teško stradavala.

„U sva ta tri rata, ona je bila talac sukoba i sukobljenih strana, uvijek i od svih obespravljena i diskriminisana po svakoj osnovi – nacionalnoj, vjerskoj, ideološkoj i kulturološkoj. I pored svih tih tragičnih činjenica ona je snagom vjere, časti i ponosa, a posebno brige i opraštanja njenog vjernog naroda, iznova vaskrsavala i stasavala u najljepšu nevjestu Hristovu“, ističe mitropolit Hrizostom.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom je pozvao sve prognane sarajevske Srbe da se vrate na svoja ognjišta i da ih obnove i osvijetle novim životom.

Novoizabrani mitropolit dabrobosanski naveo je da su osim srpskog, stradali u ratovima i drugi narodi, pa je rekao da se treba sjetiti svih nevino postradalih, poginulih, nestalih, prognanih i obespravljenih i u Sarajevu i cijeloj BiH.

Vladika Hrizostom je zahvalio Bogu što su vremena patnji i stradanja prošla i pozvao sve ljude da se međusobno poštuju i uvažavaju, te da grade bolji život u miru i slobodi.

„Krenimo programom istine i pomirenja. Istina će nas osloboditi svih naših trauma i pomiriti međusobno. Odaberimo put ljubavi i zajedništva, put istine, pomirenja i obnove“, poručio je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, građani u BiH treba da između sebe uklone sve zidove razdora, prije svega one psihološke i mentalne, kako bi zemlja u kojoj žive bila zemlja ljubavi i dobrote.

Na kraju besjede, vladika Hrizostom zahvalio je brojnim zvanicama i gostima koji su svojim prisustvom uveličali današnju svečanost u Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji i ustoličenju mitropolita dabrobosanskog prisustvovali su, zajedno sa brojnim vjernicima, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, direktor Republičkog sekterarijata za vjere Dragan Davidović, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar pravde Srbije Nela Kuburović.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predstavnici Islamske zajednice BiH, Jevrejske zajednice BiH i predstavnici međunarodne zajednice, te načelnici opština i gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predstavnici političkog i društvenog života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare