Устав Републике Српске круна борбе српског народа за самоопредјељење

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Политиколог Филип Матић истакао је да је Устав Републике Српске круна борбе српског народа у БиХ за самоопређељење и да га је потребно чувати.

„Тај Устав нам је обезбиједио право да одлучујемо о својој судбини и донио могућности да се самостално развијамо“, изјавио је Матић за Срну.

Он је истакао да је Устав из 1992. године јако важан с обзиром да се у данашњем свијету, превасходно у међународном праву, не поштују правни акти.

Матић је рекао да Република Српска и даље инсистира на Дејтонском мировном споразуму, Уставу БиХ, па самим тим и Уставу Републике Српске који је у складу са њим.

„Тај устав требамо да чувамо и држимо на највишем могућем нивоу, јер је пројекат куће у којој ми живимо и коју треба да чувамо, његујемо и бранимо док год постојимо“, нагласио је Матић.

Он је указао да су Срби народ који се води правном традицијом, односно, поштовањем правних аката, гд‌је би неке ствари требало да буду уређене и да се зна шта је исправно, а шта није.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.

(www.palelive.com / Срна / Фото: НН)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare