Ustanova za smještaj starih lica do kraja godine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Glavni projekat opštine Kalinovik u 2016. godini jeste osnivanje ustanove za smještaj starih lica koji podrazumijeva građevinsku adaptaciju poslovnog dijela Doma zdravlja, izjavila je Srni načelnik opštine Kalinovik Milena Komlenović.
„Sa aspekta malog budžeta to je veoma zahtjevan projekat, ali nam je bila namjera da uložimo sredstva za naše korisnike da bi ostali da žive u našoj lokalnoj zajednici“, istakla je Komlenovićeva.

Prema njenim riječima, osnivač ustanove je samo opština Kalinovik.

„Građevinski dio i opremanje ustanove očekujemo da će do kraja godine biti finalizovano, dok obavimo tenderske procedure, a sada je planirano otvaranje tendera za građevinske radove, 14. jula“, pojasnila je Komlenovićeva.

Ona je rekla da je cilj i da se pokuša redukovati broj zaposlenih u Domu zdravlja jer ta zdravstvena ustanova ima finansijske probleme, s obzirom na smanjen broj stanovnika u ovoj opštini.

„Imamo jedva jedan tim porodične medicine na ogromnoj površini i nisu nam dovoljna sredstva koja dobijemo od Fonda za zdravstvenu zaštite Srpske jer spadamo u 12 opština sa najvećom površinom. Želimo da napravimo uštede u broju zaposlenih i da damo dodatne izvore prihoda za postojeći Dom zdravlja“, dodala je ona.

Kao još jedan važan projekt u 2016. godini, Komlenovićeva je navela projekat „Tovnih pasmina – goveda“, koji se realizuje u saradnji sa resornim ministarstvom i Češkom razvojnom agencijom. Radovi su u toku, a ugovor o građevinskim radovima koji iznosi 900.000 KM zaključen je u novembru prošle godine.

„Tendencija je da on dobije značajniju dimenziju povećanjem osnovnog stada i uvezivanjem poljoprivrednih gazdinstava i sitnih poljoprivrednih proizvođača u proizvodnji mesa. Podržavamo i projekat proizvodnje mlijeka i imamo izuzetnu saradnju sa mljekarom `Pađeni`, gdje izvozimo veće količine mlijeka“, navela je ona.

Komlenovićeva je istakla da podršku opštine ima i projekat nabavke mliječnih grla kako bi se povećao rasni sastav goveda i količine proizvodenog mlijeka, za što se izdvajaju podsticaji iz opštinskog budžeta i resornog ministarstva.

Ona je najavila da će tokom narednih dana u ovoj lokalnoj zajednici biti obilježen i Petrovdan – Krsna slava i Dan opštine Kalinovik.

„Memorijalni turnir biće održan 9. jula, a 11. jula biće održani 10. jubilarni književni susreti. Manifestacija Dani koševine `Gvozno, Moba, Ozon` 2016. predviđena je za 23. juli“, rekla je načelnik Kalinovika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare