Uspješno savladana staza do Pjenovca

0

VLASENICA – U tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji „Pohod u Pjenovac“ danas je učestvovalo više od 1.000 planinara iz oko 90 planinarskih društava iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Predsjednik Planinarsko-ekološkog društva „Acer“ Dragan Ilić rekao je da je ovo velika turističko-sportska manifestacija za koju iz godine u godinu vlada sve veće interesovanje.

Ilić je izjavio novinarima da visoki snijeg nije omeo planinare da se dobro druže i da bez prepreka savladaju stazu dugu 16 kilometara, od Pećine preko Debelog Brda i Igrišta, do sela koja gravitiraju ka Pjenovcu, Potkozlovači i Mrkovu.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević ukazao je na značaj manifestacije „Pohod u Pjenovac“ za ovu opštinu, koja ulazi na mapu turističkih centara zahvaljujući ulaganjima u Ski-centar „Igrišta“.

On je podsjetio da je Olimpijski centar „Jahorina“ dobio od Vlade Republike Srpske na upravljanje na 30 godina „Igrišta“ na planini Javor, da bi prostor iskoristio za razvoj zimskog i ljetnog turizma.

Prema njegovim riječima, ozbiljno se krenulo u investicije i do sada je planirano i izdvojeno 56 miliona KM za uređenje kompletnog skijaškog centra.

„Urađene su staze u najvećem obimu, planira se nastavak kada se stvore uslovi, obezbijeđeni su lift šestosjed, manji liftovi…Gradiće se čitav kompleks, više od 30 hotela. Biće izgrađena gondola, da se obuhvati grad Vlasenica, a plan je da se uključe i opštine iz okoline, sve do Bijeljine. Mi ćemo u narednim danima provesti regulacioni plan, što je naša obaveza“, naveo je Kraljević.

On je napomenuo da opština ima izuzetnu saradnju sa Olimpijskim centrom „Jahorina“, predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, bez kojih ovaj projekat, koji je najznačajniji za Vlasenicu od njenog postanka, ne bi bio pokrenut.

Sekretar Planinarskog saveza Republike Srpske Ranka Savičić rekla je da svake godine na druženje u Vlasenicu dolaze planinari iz cijele bivše Jugoslavije i da za njih nema ružnog vremena, samo loše opreme.

Ona je navela da su u kalendaru Saveza ove godine planirane akcije poput obuke za planinarske vodiče druge kategorije i članova gorske službe spašavanja koji treba da odgovore svim zahtjevima planine i nesrećnih okolnosti koje mogu da se dese.

Savičićeva je najavila narednog vikenda „Grmečki marš“ koji organizuje udruženje Sanjana, te 16. i 17. juna drugi susret planinara Republike Srpske koji organizuje Planinarsko društvo „Majevica“ iz Bijeljine.

Marija Rakić iz Planinarskog društva „LJukten“ iz Trstenika pohvalila je organizaciju manifestacije i prelijepu stazu na kojoj uživaju, uprkos snijegu koji pada od kada su krenuli u pohod.

Planinarsko-ekološko društvo „Acer“ sinoć je priredilo zabavni program za sve planinare na kojem su uručene zahvalnice i prigodni pokloni sa promotivnim materijalom i suvenirima, planinarskim društvima i onima koji su pomogli održavanje manifestacije.

Veče su uveličali članovi Udruženja za očuvanje tradicije „Birač“ Vlasenica.

Prvi „Pohod u Pjenovac“ održan je 1972. godine pod nazivom „Memorijal Slaviše Vajnera Čiče“, na inicijativu Dragomira Čelikovića, prvog predsjednika Planinarskog društva „Javor“ iz Vlasenice.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare