Uspješno realizovani projekti i ojačani kapaciteti biblioteke

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Sarajevo uspješno privodi kraju ovu godinu, a uz povećan broj korisnika usluga, u ovoj godini realizovan je i niz značajnih projekata koji su ojačali kapacitete ove ustanove, izjavila je Srni direktor Matične biblioteke LJiljana Knežević.
„Značajno je napomenuti da smo ove godine uz podršku omladinskih organizacija, pojedinačnim donacijama i kupovinom obogatili knjižni fond za 3.000 knjiga, a broj čitalaca povećan je za 200 u odnosu na isti period prošle godine“, istakla je ona.

Prema njenim riječima, ove godine opremljen je tonski studio za snimanje audio-knjiga za slijepa i slabovida lica i nabavljene namjenske vitrine za smještaj specijalnih zbirki – Legat Riste Trifkovića, Zbirka stare i rijetke knjige, te Zavičajna zbirka.

„Realizovali smo nekoliko vrijednih izdavačkih projekata, odnosno objavili nekoliko novih knjiga s kojim smo se predstavili kako u gradovima Republike Srpske, tako i Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Loznici, Kragujevcu…“, napomenula je Kneževićeva.

Ona je podsjetila da je ove godina Matična biblioteka na Beogradskom sajmu knjiga promovisala pet izadanja, te da je knjiga pjesnika Gorana Vračara „Ispovest ludaka“ bila među najtraženijim izdanjima iz Republike Spske.

Direktor Matične biblioteke kaže da će sva štamapana izdanja do kraja godine biti objavljena i kao zvučne knjige.

„Aktivno smo učestvovali i u različitim projektima sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, Filozofskim fakultetom, te katedrama za bibliotekarstvo i za sinologiju. Uz redovne kurseve stranih jezika koje smo organizovali od svog osnivanja, možemo se pohvaliti da organizujemo i kurseve kineskog jezika, te drevnih kineskih vještina tai či i tai šan“, navela je Kneževićeva.

Osim kurseva stranih jezika i kurseva za informatičko opismenjavanje za odrasle, dodala je ona, realizuju se i različiti vidovi edukativnih i kreativnih radionica za djecu u Dječijem odjeljenju biblioteke.

„Matična biblioteka napravila je značajan iskorak u decentralizaciji kulture, pa smo u saradnji sa drugim bibliotekama organizovali promocije knjiga i izložbe u Rogatici, Kalinoviku i na Han Pijesku“, podsjetila je Kneževićeva.

Ona je najavila da će Matična biblioteka i u narednoj godini nastaviti sa istim i sličnom aktivnostima, možda i u većem obimu, uz poboljšanja uslova rada biblioteke.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare