Uspješno okončan projekat „Pozorištem do svakog djeteta“

0

ISTOČNO SARAJEVO – „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva uspješno je realizovao projekat decentralizacije kulture „Pozorištem do svakog djeteta-svima treba kultura“, koji je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, sredstvima Lutrije Srpske.
Direktor „Forum teatra“ Vitomir Mitrić izjavio je Srni da je cilj bio da što veći broj djece u Republici Srpskoj pogleda pozorišnu predstavu i učestvuje u kreativnoj radionici sa prezentacijom.

Prema njegovim riječima, ovo je veoma značajno u opštinama u kojima nema pozorišne scene za najmlađe i gdje se pozorišne predstave održavaju rijetko, i projektom je ostvaren cilj jednakog zadovoljenja kulturnih potreba i ostvarenje želja djece i mladih u manje razvijenim opštinama, tako da oni neće zaostajati za djecom i pozorišnom publikom u velikim centrima.

„Umjetničkom radionicom i predstavama za djecu u Petrovu završen je jedinstveni projekat decentralizacije kulture u Republici Srpskoj, koji smo prethodno proveli i u opštinama Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Kalinovik i Kneževo“, istakao je Mitrić, koji je koordinator projekta.

On je podsjetio da je u Istočnom Novom Sarajevu, a potom i na Sokocu i Han Pijesku odigrana predstava za djecu „Kvarna farma“, a pozorišne predstave „Uspavana ljepotica“ i „Tri praseta“ sa lutkarskim radionicama za osnovce, učitelje i pedagoge izvedene su u Rogatici, Kalinoviku, Kneževu i Petrovu od 22. do 25. novembra.

„Bila je to sedmica lutkarstva i kreativnog pozorišta, čiji je cilj podsticanje najmlađih i njihovih pedagoga na kreativno stvaralaštvo, uz isticanje stvaralačkih dometa, putem lutkarske umjetnosti i pozorišta“, naglašava Mitrić.

Ovim predstavama, uz mnoštvo lutaka i radionicu različitih vrsta „Papirnog pozorišta“ i „Teatra sjenki“ glumac Jovan Caran i reditelj Vitomir Mitrić sa asistentima, osim najmlađih polaznika, osnovaca, uključivali su i pedagoge koji će iskustvo stečeno na predstavi i radionici koristiti u vannastavnim aktivnostima sa đacima, a djeci omogućiti da ispolje kreativnost i ostvare potrebu za direktno učešće u kulturnim dešavanjima.

„Ovakav vid decentralizacije kulture, putem pozorišne umjetnosti i predstava za djecu, najmlađima otkriva svijet bajki i mašte na potpuno drugačiji način, a ujedno edukativnim segmentom i pokaznom radionicu lutkarstva za pedagoge, učitelje i nastavnike omogućava uvid u osnove pozorišne umjetnosti i lutkarstva, otkrivajući kako nastaje pozorišna predstava za djecu“, rekao je Mitrić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare