KUD „Mladost“ uspješno predstavljala Pale na Siciliji

0

Paljanski folklorci su se vratili sa uspješnog desetodnevnog gostovanja na Siciliji u gradu Agrigento, gdje se održavao 55. po redu međunarodni festival folklora. Činjenica da je na festivalu nastupilo preko dvadeset ansambala iz 18 zemalja svijeta dovoljno govori o kvalitetu festivala koji se svrstava medju pet najznačajnijih festivala ove vrste u svijetu.

Završni defile gradom je po procjenama organizatora gledalo 50 000 ljudi. KUD „Mladost“ je jedino društvo koje se predstavilo sa pet koreografija u pet dana, a isticali su se svakako i po ljepoti cijelog ansambla. Nije falilo druženja, a naši komunikativni folklorci su već uspostavili veze i kontakte sa ansamblima iz Meksika, Perua, Senegala, Gruzije, a obnovljena su i stara prijateljstva sa Italijanima, Egipćanima, Rumunima…

Domaćini su bili veoma gostoprimljivi, a ljepota Sicilije i grada Agrigento u kome se nalazi najveća turistička atrakcija Sicilije – „Dolina bogova“ je zaista očaravajuća. „Dolina bogova“ je kompleks grčkih hramova starosti oko 4000 godina.

Na kraju treba istaći da je pobjednik festivala profesionalni ansambl iz Gruzije koji nas je pozvao na svoj festival u maju. Prema nezvaničnim procjenama naš ansambl je zauzeo treće mjesto.

Ovim putovanjem je na pravi način promovisana naša kultura, naš grad, ali i cijela Bosna i Hercegovina.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare