Uspješna vježba helikopterskog spasavanja

0

Pripadnici Jedinice za spasavanje sa visina, dubina i snježnih padavina Civilne zaštite opštine Pale i helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH danas su na Jahorini uspješno završili vježbu helikopterskog spasavanja. Rukovodilac Gorske službe za spasavanje Olimpijskog centra Jahorina Miro Kalem rekao je novinarima da je uspješno završena vježba, čiji je cilj da se za helikoptersko spasavanje usavrše pripadnici Gorske službe, koji su istovremeno i članovi Jedinice za spasavanje sa visina, dubina i snježnih padavina Civilne zaštite Pale. On je naglasio da su učesnici danas završili napredni dio vježbe, a u maju prošle godine osnovni dio ove obuke, te da su sada u potpunosti spremni da vrše helikoptersko spasavanje. Kalem je izrazio zahvalnost Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, koje je odobrilo helikopter i kadar za obuku.

Govoreći o ovoj zimskoj sezoni, Kalem je rekao da je Gorska služba za spasavanje, nažalost, imala dosta intervencija, kao i dva smrtna slučaja, jer „ljudi ne poštuju dovoljno pravila na skijalištima, postavljene znakove i zabrane, pa onda dolazi do nesreća i povreda“.

Načelnik Štaba Civilne zaštite opštine Pale Dragan Elek istakao je da je uspješno izvršena združena vježba opštinske Civilne zaštite i Oružanih snaga BiH.

Elek je naveo da je Republička uprava Civilne zaštite u ovu jedinicu uložila oko 50.000 KM, dok je opština Pale obezbijedila nekoliko obuka za njene pripadnike.

Načelnik Područnog odjeljenja Republičke uprave Civilne zaštite Željka Kovačević istakla je da u ovim vremenima teško organizovati ovakvu vježbu, koja je danas uspješno izvedena zahvaljujući entuzijazmu pripadnika Gorske službe spasavanja i dobroj saradnji sa Oružanim snagama BiH.

Ona je napomenula da je Narodna skupština Republike Srpske danas usvojila izmjene Zakona o Civilnoj zaštiti kojima je predviđeno da opštine iz svojih budžeta izdvajaju dva odsto za Civilnu zaštitu.

Pripadnici Oružanih snaga BiH po završetku vježbe obezbijedili su i let helikopterom za novinare koji su pratili vježbu.

Fotografije:

DSC_6575.jpg DSC_6578.jpg DSC_6581.jpg DSC_6683.jpg DSC_6706.jpg DSC_6741.jpg DSC_6748.jpg DSC_6771.jpg DSC_6773.jpg DSC_6775.jpg DSC_6792.jpg DSC_6818.jpg DSC_6824.jpg

(www.palelive.com / Srna / Foto Vasić Palelive.com – fotografije zaštićene autorskim pravima / preuzimanje samo uz navođenje izvora)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare