Uspješna godina sa 2,7 odsto manje krivičnih djela

1

Prošla godina na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo bila je uspješna, a o tome govore rezultati prema kojima je zabilježeno 2,7 odsto manje krivičnih djela nego 2019, rekao je načelnik ove uprave Branimir Šehovac.

On je na konferenciji za novinare naveo da je stanje bezbjednosti u prošloj godini po svim segmentima ocijenjeno kao zadovoljavajuće, te da nisu imali krivičnih djela protiv života i tijela sa većim stepenom društvene opasnosti, kao što su ubistva ili teška ubista.

Šehovac je ukazao da je zabilježeno povećanje broja krivičnih djela nasilja u porodici jer je u junu stupila na snagu dopuna Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, prema kojem je svaki prijavljeni slučaj krivično djelo, pa je evidentirano 85 slučajeva.

Prema njegovim riječima, dobri rezultati zabilježeni su i kada je riječ o krivičnim djelima iz oblasti nedozvoljene proizvodnje i prometa droge, ali i oblasti privrednog kriminaliteta.

On je rekao da nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu koji bi izazvao uznemirenost kod građana, a smanjen je i broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim, kao i teže povrijeđenim licima.

Šehovac je istakao i da je prošlu godinu obilježilo otvaranje Policijske stanice Istočna Ilidža, staničnog odjeljenja Trebević i realizovanje projekta video-nadzora, te dodao da je uspješan i rad na obezbjeđivanju turističke sezone na Jahorini.

Načelnik sektora Kriminalističke policije Aleksandar Zeković naveo je da je u protekloj godini registrovano 569 krivičnih djela, te su podnesena 462 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 494 lica, od kojih 159 povratnika i 13 maloljetnih lica.

Zeković je istakao da koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 88 odsto, dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu 67 odsto.

On je rekao da je iz oblasti opšteg kriminaliteta zabilježeno 475 krivičnih djela, 48 iz privrednog kriminaliteta, a 25 u vezi sa zloupotrebom droge, kada su pronađene tri laboratorije za vještački uzgoj indijske konoplje i tri zasada, a evidentirano je i 21 krivično djelo protiv bezbjednosti saobraćaja.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro naveo je da su prošle godine registrovali 664 narušavanja javnog reda i mira, što je za 91 odsto više od 2019.

On je dodao da se u 267 slučajeva radilo o prekršajima organičenja kretanja usljed nepoštovanja odredaba Republičkog štaba za vanredne situacije.

Čvoro je naveo da su se u protekloj godini dogodile 702 saobraćajne nezgode, što je za 14,3 odsto manje nego 2019, u kojima su povrijeđena 222 lica od kojih je šest smrtno stradalo, 43 teže i 173 lakše povrijeđena.

Prema njegovim riječima, registrovano je 32.805 prekršaja iz oblasti saobraćaja, dok je iz saobraćaja isključeno 981 vozilo i 1.283 vozača, i to najčešće zbog pijanstva, vožnje prije sticanja zakonskog prava, kao i zbog isteka registracije više od 30 dana i tehničke neispravnosti.

Čvoro je dodao da je nadležnom tužilaštvo dostavljen 21 izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Da li je moguće?! Uspješna sa 2.7% manje krivičnih djela?! Grohotom se smijem…