Uspješna godina, ali uz mnogo problema

0

ISTOČNO SARAJEVO – Lokalne zajednice na području grada Istočno Sarajevo, ali i nadležne institucije Republike Srpske, trebalo bi što je prije moguće da povedu mnogo više računa i da obezbijede uslove za dovršetak izgradnje velike pozorišne scene.
Direktor Centra za kulturu u Istočnom Novom Sarajevu Nedeljko Zelenović smatra da je ova ustanova, uprkos brojnim materijalnim i finansijskim teškoćama, uspješno realizovala najveći dio aktivnosti u 2012. godini.

„Centar za kulturu u Istočnom Novom Sarajevu završava i ovu godinu uspješno, ali lično smatram da je u određenom pogledu iza nas i jedna neuspješna godina“ – objašnjava Zelenović u intervjuu Srni.

Uspjeh vidi u činjenici da su napornim radom uspjeli da zadovolje kulturne potrebe većine od 40.000 stanovnika opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, ali neuspjeh je to što su bili primorani da se tokom cijele godine bave poslovima i stvarima koje nisu u direktnoj vezi sa kulturnim radom.

Centar bio je domaćin ili organizator raznih seminara, okruglih stolova, sastanaka političkih stranaka, skupštinskih zasjedanja, bilo je i vjenčanja itd.

Zelenović upozorava da su zbog toga trpjele aktivnosti koje su u direktnoj vezi sa „proizvodnjom, afirmacijom ili konzumacijom kulturnih programa“.

„Nažalost, ove godine nismo bili u prilici da realizujemo plan da bar jednom godišnje imamo pozorišnu predstavu našeg Dramskog studija, ili bar jednu vlastitu profesionalnu predstavu, makar i monodramu.

Istovremeno, `ugasile` su se tradicionalne kulturne manifestacije – poput Svetosavskih dana kulture, Vaskršnjih dana kulture, Dana đačkog stvaralaštva itd.“, konstatovao je Zelenović.

Glavni razlog za to, ističe on, svakakao je izostanak ne samo materijalne nego i moralne podrške šire društvene zajednice.

„Ipak, uprkos svim nedaćama koje trpe kulturni radnici, kao uostalom i drugi slojevi društva sa kojima dijelimo sudbinu, uspjeli smo da nastavimo sa organizacijom jednog od najkvalitetnijih pozorišnih projekata u Republici Srpskoj, a to je Festival malih scena i monodrame, koji bi dogodine trebalo da proslavi 18 godina postojanja i uspješnog rada“, napominje Zelenović.

Za učešće na ovom festivalu u regionu vlada veliko interesovanje renomiranih pozorišnih kuća, tako da uz epitet – najstarijeg, Festival ima i karakter međunarodne pozorišne manifestacije.

Zelenović žali zbog činjenice da je sala u Centru za kulturu u Istočnom Novom Sarajevu na ivici uslova za održavanje ovako ozbiljnog festivala koji s pravom pretenduje na još veći i kvalitetniji nivo organizacije.

Prema njegovim riječima, lokalne zajednice na području grada Istočno Sarajevo, ali i nadležne institucije Republike Srpske, trebalo bi što je prije moguće da povedu mnogo više računa i da obezbijede uslove za dovršetak izgradnje velike pozorišne scene.

„Uspostavljanje profesionalne pozorišne scene i pokretanje vlastite produkcije, uslovi su za trajnu afirmaciju Festivala malih scena i monodrame. Građani Istočnog Sarajeva i pozorišna publika ovog grada zaslužuju da imaju svoje pozorište“, ističe Zelenović.

On vjeruje da će nova lokalna vlast, uprkos restriktivnom opštinskom budžetu i ograničenim sredstvima za kulturu, smoći snage da, u saradnji sa resornim ministarstvom, podrži Centar za kulturu u Istočnom Novom Sarajevu u nastojanjima da zadrži solidan nivo pozorišnog repertoara i drugih značajnih kulturnih manifestacija.

Zelenović je svojim saradnicima zahvalio na izuzetno korektnom i odgvornom radu u Centru, a posebnu zahvalnost i priznanje odao je selektoru Festivala malih scena i monodrame LJubi Božoviću, članovima žirija – Luki Kecmanu, Milanki Babić i Jovanki Stojčinović Nikolić, kao i brojnim spoljnim saradnicima i partnerima.

(www.palelive.com / Ognjen Begović / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare