Uskraćen signal donio probleme gradskoj televiziji

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović smatra da je glavni razlog teške finansijske situacije u kojoj se našla Radio-televizija Istočno Sarajevo odluka Regulatorne agencije za komunikacije BiH /RAK/ kojom je ovoj medijskoj kući zabranjen prenos zemaljskog emitovanja signala. „Planirana vidljivost signala je veoma mala i zbog toga su svi prihodi značajno smanjeni. Sa gradskom administracijom aktivno sam uključen u rješavanje ovog problema i do sada sam imao nekoliko sastanaka i u RAK -u i u RTV Istočno Sarajevo, kako bi riješili ovaj problem. Međutim, RAK ima neka svoja pravila koja ne dozvoljavaju da veliki broj naših građana prati veoma kvalitetan program gradske medijske kuće“, rekao je Radovanović novinarima. Radovanović je dodao da su on i vršilac dužnosti direktora RTV Istočno Sarajevo Mladen Kapor razgovarali sa nekim satelitskim operaterima i da ima naznaka da se vidljivost programa poveća putem satelita.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je podsjetio da je zbog problema koji već duže vrijeme opterećuju rad gradske televizije, Skupšina grada ranije donijela odluku o formiranju komisije čiji je zadatak da sagleda stanje stanje u ovoj medijskoj kući i predloži rješenja.

„Možda ova komisija dugo radi, ali s obzirom na veoma teško stanje i složenu situaciju, to je opravdano i nadam se da će na jednoj od narednih sjednica ponuditi kvalitetne prijedloge i mjere za rješavanje problema“, naglasio je Radovanović.

Kapor je rekao da je zbog velikih dugova RTV prema drugim, kao i dugova koji drugi imaju prema njoj, napravio plan koji bi mogao značajno ublažiti finansijske teškoće.

„Naša trenutna dugovanja iznose između 700.000 i 800.000 KM i ona se uglavnom odnose na Fond penzijsko-invalidskog osiguranja i RTV, dok dug prema nama iznosi oko 200.000 maraka. U razgovoru sa gradskim vlastima i opštinom Istočno Novo Sarajevo, na čijem području se nalazimo, pokušao sam da nađemo zajednički stav oko pravljenja cesije između nas i opštine“, rekao je Kapor Srni.

On je objasnio da ova medijska kuća samo za zakup prostora mjesečno plaća 4.500 KM bez PDV-a i da bi se, uz razumijevanja lokalne i gradske vlasti, moglo naći pogodnije rješenje koje bi znatno smanjilo rashode u ovoj godini.

„Mi ćemo se, naravno, truditi da napravimo još kvalitetniji program kako bi učestvovali u raspodjeli sredstava koja dodjeljuje Vlada RS. Ta sredstva planiramo usmjeriti na podmirivanje obaveza prema PIO-u. Ako u ovoj godini i bude nekih gubitaka, to će biti u sveri pojedinih komintenata“, kaže Kapor.

On je naglasio da ovim potezima RTV Istočno Sarajevo pravi čvrst temelj za svoj dalji rad na području šest gradskih opština u kojima redovno bilježe sva značajna dešavanja, ali i za rad na širem području.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare