Uskoro revija narodnih nošnji

0
ilustracija

ISTOČNO SARAJEVO – Omladinsko udruženje „Aksiom“ iz Istočne Ilidže uskoro će u Istočnom Sarajevu organizovati reviju na kojoj će biti predstavljene po četiri rekonstruisane stare narodne nošnje iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Predsjednik Omladinskog udruženja „Aksiom“ Goran Kovačević rekao je Srni da su nošnje, koje će biti predstavljene u Istočnom Sarajevu, izrađene na osnovu dostupnih zapisa i slika, jer većina nije sačuvana ili se nalaze u fundusu muzeja.

Kovačević je istakao da je tim iz BiH odlučio da izradi narodnu nošnju iz Osata kod Srebrenice sa frigijskom kapom rogom, nošnju iz Istočne Hercegovine sa srednjovjekovnom nevjestinskom krunom ovrljinom, svečanu nošnju iz Tolise kod Brčkog i nošnju sa Bjelašnice sa bijelom ćurdijom i crvenim čemberom.

On je pojasnio da su ove nošnje izabrane jer su neke od njih djelimično ili kompletno nestale, te da u javnosti nisu predstavljene više od jednog vijeka.

„Izradi tih narodnih nošnji prethodila je radionica na Trebeviću, na kojoj smo oko 50 polaznika obučavali tradicionalnim vještinama tkanja, pletenje, veza, čipkarstva, te izrade nakita od tradicionalnih materijala, čije je poznavanje bilo bitno za izradu nošnji“, pojasnio je Kovačević.

Kovačević je dodao da su u okviru svake od ovih vještina rađene po tri specifične tehnike bitne za svaku od zemalja učesnica.

Nošnje su izrađene u okviru evropskog projekta „Mejkit nju“ /Make it New/, koji su sufinansirali fond Kreativna Evropa i Evropska komisija, a čiji je nosilac Kulturni centar „Mladost“ iz Futoga u Srbiji.

Osim „Aksioma“, partner na projektu je i Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba.

Na reviji u Istočnom Sarajevu će biti pokazane nošnje koje su proteklog vikenda predstavljene na Festivalu narodnih nošnji, nakita i oglavlja „Biserna grana“ u Novom Sadu.

Kovačević je istakao da je u okviru projekta prvi put na Balkanu osmišljena dječija igra pamćenja, inspirisana motivima narodnih nošnji, a u toku je i razvoj „Android“ aplikacije koja će korisnicima omogućiti da postavljanjem svoje fotografije probaju razne narodne nošnje.

On je dodao da će putem ove aplikacije korisnici naučiti kako mogu pravilno da obuku narodnu nošnju.

Omladinsko udruženje „Aksiom“ iz Istočne Ilidže osnovano je 2013. godine i okuplja grupu volontera koji djeluju na projektima vezanim za kulturu sa akcentom na narodnoj umjetnosti i tradicionalnom kulturnom nasljeđu.

Udruženje je objavilo knjige „Folkolorno nasljeđe Srba iz Bradine“ i „Život i tradicija Srba na Vlašiću“, koje su proizvod terenskih istraživanja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare