Uskoro protesti lica sa invaliditetom

0

ISTOČNO SARAJEVO – Organizacije lica sa invaliditetom sa područja Istočnog Sarajeva najavile su proteste ispred Administrativnog centra grada, nezadovoljne činjenicom da su u gradskom budžetu ukinuta sredstva za rješavanje osnovnih potreba ove najranjivije društvene grupe.

Potpredsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Jovica Mijatović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da ove organizacije, koje već pet godina ne dobijaju novčana sredstva, ne žele više da ćute i da protestima žele da stave do znanja da su i invalidna lica dio grada Istočno Sarajevo.

On je poručio da će ubuduće svakom članu koji se javi za rješavanje socijalnih pitanja ili za kompenzacijska prava, gradonačelniku poslati da rješava ta pitanja, jer ove organizacije nemaju novca da bi im pomogle.

„Bez novca ne možemo da provodimo naše edukativne, socijalno humanitarne, kulturne i druge aktivnosti. Očekivali smo da će doći neko ko će da nas podrži, ali dolaskom današnjeg gradonačelnika ništa se nije izmijenilo“, naglasio je Mijatović.

On je poručio da je ovogodišnja raspodjela sredstava grada po projektu bila „više nego sramna“.

„Novac su dobile neke organizacije koje nemaju status od nekog posebnog javnog interesa, koje nemaju društveni značaj kao naše organizacije, kao što su, na primjer, moto-klub ili plesni klubovi, a organizacije slijepih, slabovidih, nestalih i druge nisu ništa dobili. Zar nisu važniji teški invalidi i njihove potrebe u odnosu na druge. Prioriteti se moraju znati“, poručio je Mijatović.

On je napomenuo da su sva sredstva ranijih godina pravdana validnom dokumentacijom, ali da lokalne vlasti nisu imale senzibiliteta za potrebe ranjivih društvenih grupa u ovom gradu.

Mijatović je istakao da ove organizacije odbijaju svaku političku konotaciju. „Ne radimo ni za jednu političku stranku, već samo za ugroženo članstvo koje stoji iza nas. Ne želimo da budemo predmet manipulacije“, poručio je Mijatović.

On je naveo da su ove organizacije putem projekata dobijale minimalna sredstva za servisiranje elementarnih potreba od oko 2.000 KM koja su bila nedovoljna, a da su ove godine ugašena i ta sredstva.

Organizacije od javnog interesa na području Istočnog Sarajeva broje 130 članova iz šest opština grada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare